Bănci și Asigurări

Carabulea a adus 2,5 mil. lei la capitalul Carpatica Asig

Ilie Carabulea

Ilie Carabulea

Autor: Anelis Baciu

22.09.2015, 00:03 933
Carpatica Asig, companie controlată de omul de a­faceri sibian Ilie Carabulea, şi-a majorat capitalul cu 2,5 mil. lei în luna august, aceasta reprezentând prima etapă a pro­ce­su­lui de majorare a capitalului cerut de Autoritatea de Su­praveghere Financiară (ASF). Acţionarii trebuie să aducă 12,5 mil. lei la capitalul social al Carpatica Asig până la finalul lunii noiembrie a acestui an, potrivit raportului anual. Totodată, Carpatica are termen limită data de 15 de­cem­brie pentru a atragerea în acţionariat un investitor strategic.

„Vom continua, cu sprijinul acţionarilor, implementarea planului de acţiuni şi a măsurilor incluse în noua strategie, pentru a susţine operaţiunile şi a consolida poziţia pe care compania o deţine în piaţa de asigurări (...)“, a afirmat Liviu Stoicescu, directorul general al Carpatica Asig.

ASF a deschis procedura de redresare financiară pe baza de plan la asigurătorul deţinut de Carabulea anul trecut, deoarece indicatorii de lichiditate şi solva­bi­litate ai companiei erau sub limitele mi­ni­me legale. În condiţiile stan­dardelor de solvabilitate Solvency II care vor intra în vigoare la începutul anului viitor, asigurătorul ar avea nevoie de o capitalizare supli­men­tară de 410 mil. lei (92 mil. euro), con­form rezulta­tu­lui analizei de bilanţ realizată de ASF.

La finalul anului trecut Carpatica avea capitaluri proprii negative de 400 mil. lei şi înregistra pierderi de 45,6 mil. lei. Portofoliul Carpatica este for­mat în proporţie de circa 97% din asigurări auto obligatorii (RCA), subscrierile din aceste poliţe însumând 180 de milioane de lei la jumătatea acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO