Bănci și Asigurări

Cardul: acceptare mai larga si mai multe co-branduri

17.10.2006, 18:50 42

Transformarea cardurilor de fidelitate in carduri bancare, extinderea platilor cu card si la comerciantii mici, inclusiv in mediul rural, sunt dezvoltarile pe care bancherii le vad pentru piata cardurilor.
"Sunt din ce in ce mai multi emitenti. Cardurile legate de un anumit domeniu ar putea fi in viitorul apropiat transformate in carduri bancare", a spus Geo Bavro, director in Directia de Monetica si Canale de Distributie la BRD SocGen, in cadrul unei conferinte organizate de Visa si No-Cash. El a dat drept exemplu cardurile de fidelitate emise in prezent de mai multi retaileri. Astfel de transformari au avut loc pe pietele vecine, mai avansate. Pe piata locala s-a mai conturat un curent, spune el, acela ca produsele emise de entitati nebancare sa primeasca sigla unei organizatii internationale de plata, astfel incat sa aiba acces la retelele de ATM-uri si POS-uri.
O alta linie de dezvoltare a utilizarii cardurilor este pentru utilizarea lor pentru plata impozitelor si a taxelor catre stat. "Guvernul nu are un proiect pentru platile prin card", a subliniat Catalin Cretu, vicepresedintele Visa International. In prezent, platile catre autoritati pot fi facute numai in contul Trezoreriei si nu exista un sistem de standardizare pentru acestea, astfel ca este practic imposibila realizarea lor prin sistemul bancar.
Pe langa platile catre stat, acceptarea la micii comercianti si utilizarea in mediul rural sunt alte tendinte intrevazute de bancheri. Cristian Tudorancea, vicepresedinte al CEC, spune ca extinderea acceptarii platii cu cardul la micii comercianti va permite dezvoltarea pietei cardurilor, inclusiv in mediul rural.
"Daca obtine un castig din acceptarea platilor cu cardul, chiar comerciantul poate face educatie pentru clienti, intreband de fiecare data cum se face plata", Anca Balan, director general al Chronos Serv Invest. Compania a instalat pana acum aproximativ 10.000 de POS-uri pentru dealerii de telefonie mobila, prin care se poate realiza incarcarea electronica a cartelelor pre-pay. Aceste POS-uri pot insa primi si functii bancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO