Bănci și Asigurări

Care sunt cele mai bune fonduri mutuale ca să investeşti pentru pensie. Ce spun randamentele la trei ani?

Care sunt cele mai bune fonduri mutuale ca să investeşti pentru pensie. Ce spun randamentele la trei ani?

Autor: Roxana Pricop

07.11.2011, 00:08 3700

Investitorii precauţi şi cumpătaţi cu proprii bani au avut numai de câştigat în ultimii trei ani, spre deosebire de cei care au fost dispuşi să îşi rişte economiile în speranţa unor profituri ridicate şi care sunt acum pe pierdere.

Topul celor mai performante fonduri mutuale în ultimii trei ani este condus de fondurile de obligaţiuni care au adus investitorilor randamente de circa 40% în perioada cuprinsă între septem­brie 2008 şi septembrie 2011. Fondurile de obli­gaţiuni se adresează investitorilor cu un profil de risc redus, investind în instrumente care aduc un venit fix, aşa cum sunt titlurile de stat, obligaţiunile şi depozitele bancare.

Fondul Certinvest Obligaţiuni, administrat de societatea Certinvest, este performerul ultimilor trei ani cu un randament de 40,7%, potrivit statisticilor emise de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF). Pe locul secund urmează fondul BCR Obligaţiuni, administrat de Erste Asset Management, cu un randament de 37,7% în acelaşi interval. Ultimul loc pe podium este deţinut de BCR Monetar cu un randament de 37,4%.

La extrema opusă a clasamentului se situează fondurile de acţiuni care din cauza scăderilor mari înregistrate de burse, au adus investitorilor pierderi şi de 46%. Fondul de acţiuni Omninvest, administrat de societatea SIRA, are cea mai mare pierdere (-46,3%) în ultimii trei ani, urmat de fondul diversificat Omnitrust, administrat tot de SIRA, cu o pierdere de 38,2%. A treia cea mai mare pierdere din industrie a fost înregistrată de fondul diversificat Oportunităţi Naţionale, administrat de societatea Vanguard, cu un minus al unităţii de fond de 35%.

Fondurile de acţiuni se adresează investitorilor care sunt dispuşi să rişte pentru că pot obţine randamente ridicate atunci când bursa creşte sau pierderi consistente atunci când bursa scade.

Randamentele sau pierderile înregistrate de fondurile mutuale într-un interval de timp nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare. Astfel, dacă într-un interval de timp Bursa înregistrează scăderi, fondurile de acţiuni vor raporta pierderi, în timp ce fondurile de obligaţiuni care nu investesc în acţiuni vor avea performanţe mai mari decât fondurile de acţiuni. Pe de altă parte însă, dacă Bursa creşte, aşa cum s-a întâmplat în 2009, fondurile de acţiuni prezintă potenţialul de a înregistra randamente mai mari decât fondurile de obligaţiuni.

De asemenea, banii investiţi în fonduri mutuale nu sunt garantaţi şi nici randamentele pe care acestea le obţin. La bancă, depozitele bancare sunt garantate până la un plafon de 100.000 de euro, iar banca garantează din start clientului că va plăti o anumită dobândă pentru un depozit constituit pe un interval de timp dinainte stabilit.

Pe piaţa locală activează un număr de 60 de fonduri mutuale care au strâns o avere de 7 mi­liarde de lei de la peste 236.000 de investitori. La finele lunii septembrie cele mai mari investiţii ale fondurilor erau obligaţiunile, care au atras aproape 49% din activele de 7 miliarde de lei. Circa 44,4% din active erau depozitate la bănci sau ţinute sub formă de "cash".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO