Prima casă vine la pachet cu restricţii, dar şi cu dobândă şi avans mai mici. Pe de altă parte creditele imobiliare standard au avans mai mare, dar vin fără restricţii. Prin urmare: credit standard sau Prima casă?
Cele mai ieftine cinci oferte pentru un credit imobiliar standard afişează în prezent dobânzi în jurul nivelului de 4% pe an, în timp ce pentru un credit Prima casă dobânda anuală efectivă (DAE) a intrat sub pragul de 4%. Unele bănci vând în prezent credite Prima casă chiar şi la dobânzi de 3,2-3,3% pe an. Calculul ZF este valabil pentru un împrumut de 270.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) contractat pe o perioadă de 30 de ani.
Suma totală de plată pe care o va avea clientul care alege un credit imobiliar standard este de 456.000 de lei după 30 de ani, comparativ cu o sumă de 417.000 de lei la Prima casă. Prima rată este în primul caz de aproape 1.200 de lei, în timp ce la la programul guvernamental aceasta ajunge la 1.090 de lei.
Avansul în cazul unui credit imobiliar standard ajunge la 15% din preţul locuinţei (două bănci mari din sistem chiar au dublat acest avans pe segmentul creditelor în lei, iar analiştii se aşteaptă ca şi altele să le urmeze exemplul), în timp ce în cazul creditelor acordate prin programul guvernamental Prima casă, avansul solicitat de bancă este de 5%, dacă preţul locuinţei este mai mic de 75.000 de euro. În caz contrar, avansul va fi diferenţa până la 75.000 de euro (pentru locuinţele mai scumpe de 75.000 de euro).
Însă cum Prima casă vine cu o serie de restricţii, iar creditele imobiliare necesită avans mai mare, cum ar fi totuşi mai ieftin să achiziţionez o locuinţă prin intermediul unei finanţări bancare?
„Decizia depinde de profilul clientului şi de planurile acestuia de viitor. În cazul creditelor Prima casă avantajul este dat de avansul mai mic, dar şi de dobânda mai mică. Însă programul vine cu o serie de restricţii. Totodată, în cazul acestor credite, la rata lunară intră şi comisionul plătit către Fondul de Garantare. În patru din ultimii şase ani, Prima casă a ţinut piaţa imobiliară“, a afirmat Anca Bidian, directorul general al brokerului de credite Kiwi Finance, unul dintre cei mai mari jucători pe acest segment.
Debitorul care alege să achiziţioneze o locuinţă prin Prima casă are interdicţia de a înstrăina sau de a închiria imobilul achiziţionat timp de cinci ani şi totodată nu trebuie să deţină o locuinţă mai mare de 50 de metri pătrăţi. Dobânda pentru Prima casă se calculează în funcţie de indicatorul Robor la trei luni, referinţa pentru creditele în lei, plus o marjă de 2%. În prezent, costul leilor este la minimul istoric de 0,77% pe an, dar analiştii estimează că acesta va urca în a doua jumătate a anului pe fondul normalizării situaţiei din piaţa monetară.
Legea privind darea în plată a imobilelor ar putea să scoată de pe piaţă programul Prima casă.
Bidian descrie legea dării în plată, prin care debitorul poate stinge creditul prin predarea cheilor locuinţei, ca fiind un „măr otrăvit“.
„Cererea de credite imobiliare este pe creştere şi este solvabilă. Dacă legea dării în plată va trece în forma actuală, cerere va continua să existe, dar aceasta nu va mai fi solvabilă. Sunt multe efecte negative, iar primul va fi că Prima casă va dispărea.“