Care sunt sectoarele care dau cele mai multe credite neperformante

17 iul 2018 Autor: Claudia Medrega

Companiile din construcţii şi imobiliare au în continuare cel mai mare risc de credit, cu toate că au înre­gis­trat cea mai importantă diminuare a ratei creditelor neperformante (NPL - non-performing loans). La polul opus, sectorul comerţ înregistrează cea mai scăzută rată de neperformanţă, potrivit datelor Băncii Naţionale.

La nivel sectorial, riscul de credit s-a ameliorat în toate domeniile de activitate în primul trimestru (T1) din acest an faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut.

Rata creditelor neperformante în cazul sectoarelor imo­bi­liar şi construcţii a coborât la sfârşitul primului tri­mes­tru din 2018 la 16,3%, de la 28,6% în T1/2017. Şi pro­ba­bilitatea de nerambursare în cazul companiilor care acti­vează în sec­toa­rele imobiliar&construcţii s-a diminuat de la 5% la 4%.

„Analiza structurală a probabilităţii de rambursare ara­tă că firmele din sectoarele imobiliar şi construcţii con­tinuă să fie printre cele mai riscante. Cu toate acestea, pro­ba­bilitatea de nerambursare în cazul acestora s-a dimi­nuat la 4% (estimată pentru intervalul martie 2018 - mar­tie 2019), de la 5%“, susţine banca centrală în cel mai recent Raport asupra Stabilităţii Financiare.

A doua cea mai mare rată de neperformanţă, de 12,7%, se înregistra în T1 în sectorul agricol. Pentru firmele din comerţ, rata de neperformanţă a scăzut de la 15,7% în T1/2017 până la 9,7% în T1/2018.

Rata creditelor neperformante în sistemul bancar românesc a ajuns în T1/2018 la 6,16%, după ce la finele anului 2017 a fost de 6,4%.r neperformante (NPL - non-performing loans). La polul opus, sectorul comerţ înregistrează cea mai scăzută rată de neperformanţă, potrivit datelor Băncii Naţionale.

La nivel sectorial, riscul de credit s-a ameliorat în toate domeniile de activitate în primul trimestru (T1) din acest an faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.07.2018

 
Cuvinte cheie:
sectoare
, companii
, credite neperformante
, constructii
, imobiliare
, rambursare
, sistem bancar
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide