Bănci și Asigurări

Carlos Messina, şeful grupului bancar Intesa Sanpaolo: „Nu cred că există riscuri populiste în Europa din cauza Italiei”

Carlos Messina, şeful grupului bancar Intesa Sanpaolo:...

Autor: Alex Ciutacu

09.05.2019, 07:00 208

Coaliţia de guvernare formată din conservatori şi populişti antisistem din Italia a început să îşi tempereze discursul şi politicile de când a venit la putere şi până în prezent, apreciază Carlos Messina, CEO-ul grupului bancar italian Intesa Sanpaolo, citat de CNBC.

Formaţiunea de stânga M5S şi cea de dreapta, Liga, au format o coaliţie în urmă cu aproape un an, când au promis că vor sparge paradigma sistemului politic tradiţional.

Cu toate acestea, şeful uneia dintre cele mai mari bănci din Europa după valoarea de piaţă, susţine că cele două partide „devin normale” prin modul lor de a face şi aplica politici.

„Partidele acestea şi-au schimbat atitudinea şi perspectiva cu privire la ce au de făcut pentru ţara lor. (...) Şi-au schimbat complet perspectiva cu privire la ce trebuie să facă, atitudinea faţă de Comisia Europeană, faţă de Europa, şi devin normali”, a spus Carlos Messina, CEO Intesa Sanpaolo.

Înainte de alegerile din martie 2018, ambele partide păreau să fie hotărâte cu privire la o suită de politici. De exemplu, partidul Liga condus de Matteo Salvini susţinea că Italia ar trebui să părăsească zona euro, dar şi-a temperat poziţia odată cu alegerile.

„Nu cred că există riscuri populiste în Europa din cauza Italiei”, crede Messina.

Cu toate acestea, ambele partide îşi menţin poziţia în faţa Uniunii Europene, mai ales în problematici legate de migraţie.

Vicepremierul Luigi Di Maio ameninţă că va vota împotriva noului buget al UE dacă numărul de imigranţi care ajung în Italia nu sunt distribuţi în toată Europa. De cealaltă parte, Salvini a declarat apele italiene închise pentru ONG-urile care salvează imigranţi – ceea ce a crescut presiunea exercitată asupra Uniunii Europene.

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO