Bănci și Asigurări

Carpatica Asig începe luni procedura de due dilligence pentru investitorul interesat de achiziţie

Liviu Stoicescu, directorul general al companiei: Estimăm că în 2016 vom înregistra o creştere accelerată a primelor brute subscrise pentru produsele facultative

Liviu Stoicescu, directorul general al companiei: Estimăm că în 2016 vom înregistra o creştere accelerată a primelor brute subscrise pentru produsele facultative

Autor: Raluca Ghinea

11.01.2016, 11:48 677

"Acest proces se derulează în baza Memorandumului de înţelegere cu clauză de exclusivitate, ce a fost semnat în data de 21 decembrie 2015. Procedurile de due diligence urmează un calendar al tranzacţiei ce a fost transmis şi către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Investitorul interesat de preluarea Carpatica Asig deţine o vastă experienţă în industria de asigurări şi intenţionează să dezvolte şi să consolideze compania pe termen lung", se arată într-un comunicat al Carpatica Asig.

Compania controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, care se află în procedură de redresare financiară din aprilie 2014, a semnat un memorandum de înţelegere cu clauză de exclusivitate cu un "investitor strategic european", interesat de preluarea şi dezvoltarea acesteia.

Carpatica a avut în derulare un plan de redresare, aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în septembrie anul trecut, valabil până la finele anului, însă nu a respectat termenele, iar autoritatea de supraveghere s-a arătat sceptică cu privire la investitorul interesat să preia societatea.

Firma de asigurări trebuia să atragă un credit subordonat de minim 30 milioane lei şi să încheie o tranzacţie cu un investitor strategic până la 15 decembrie.

Carpatica Asig a anunţat marţi că şi-a majorat capitalul social cu 10 milioane lei, la 34,3 milioane lei, suma fiind virată în conturile companiei, după ce operaţiunea a fost aprobată în AGEA pe 15 decembrie.

Compania a transmis totodată că în ultimul an şi-a îmbunătăţit semnificativ indicatorii financiari, a înregistrat o creştere a volumului zilnic de prime brute subscrise cu 43%, la 2,9 milioane lei/zi,
indicatorii de daunalitate şi dauna combinată au scăzut cu 3%, iar nivelul daunei combinate a coborât la 93%.

Societatea a plătit anul trecut despăgubiri în valoare de circa 382 milioane lei. Sumele lunare plătite ca despăgubiri au crescut cu 10%, din septembrie 2015, şi au atins o medie lunară de 34 milioane lei. În ultimele patru luni ale anului trecut, Carpatica Asig şi-a îmbunătăţit indicatorul de lichiditate cu aproximativ 36% faţă de nivelul minim atins în 2015. Cash flow-ul înregistrat de companie anul trecut a fost de 25 milioane lei şi va inregistra o creştere estimată la 103 milioane lei în 2016 şi una de aproximativ 174 milioane lei în 2017.

Compania şi-a dezvoltat şi consolidat portofoliul de asigurări facultative din septembrie, astfel că în ultimele luni din 2015 a consemnat o creştere cu 16,5% a valorii medii lunare pentru produsele facultative vândute.

"Tendinţa înregistrată de vânzările pe segmentul asigurărilor facultative se va păstra în acest an. Estimăm că în 2016 vom înregistra o creştere accelerată a primelor brute subscrise pentru produsele facultative, care va putea duce la dublarea nivelului acestora faţă de volumul actual. Prin urmare, ne aşteptăm ca ponderea primelor brute subscrise aferente produselor facultative în totalul subscrierilor companiei să depăşească 29% în 2016", a afirmat în comunicat directorul general al companiei, Liviu Stoicescu.

Acţionarii Carpatica Asig sunt companiile Atlassib Sibiu, cu un pachet de 92,77% şi Transcar Sibiu, cu o deţinere de 6,64%, Ambele controlate de Ilie Carabulea. Un pachet de 0,59% din acţiunile companiei sunt deţinute de persoane fizice.

Situaţia societăţii s-a agravat după ce Ilie Carabulea şi Marian Mîrzac, fostul director general al firmei, au fost arestaţi preventiv pentru fapte de corupţie în ianuarie 2014, fiind acuzaţi că, în mod fraudulos, în perioada mai-decembrie 2013, au reuşit să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF la societatea de asigurări.

Carpatica Asig şi-a început activitatea în 1996 sub denumirea ASA Asigurări Atlassib, ajungând la titulatura actuală în 2004. Compania are peste 60 de unităţi şi colaborează cu circa 5.000 de intermediari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO