Bănci și Asigurări

Carpatica votează reducerea capitalului şi reluarea discuţiilor cu Nextebank

Carpatica a trecut în 2014 pe pierderi, înregistrând un rezultat negativ de circa 170 mil. lei, de la un câştig de 38,4 mil. lei în 2013. Foto: Silviu Matei

Carpatica a trecut în 2014 pe pierderi, înregistrând un rezultat negativ de circa 170 mil. lei, de la un câştig de 38,4 mil. lei în 2013. Foto: Silviu Matei

Autor: Andra Oprescu

27.03.2015, 00:04 1125

Acţionarii Băncii Comerciale Carpatica se vor întâlni sâmbătă într-o Adunare Generală Extraordinară pentru a aproba diminuarea capitalului social al băncii în vederea acoperirii parţiale a pierderilor, urmând ca ulterior acesta să fie majorat printr-o emisiune de acţiuni.

La această întâlnire acţionarii Carpatica ar urma să voteze şi reluarea discuţiilor cu reprezentanţii Nextebank pentru stabilirea condiţiilor unei eventuale fuziuni între această bancă şi Carpatica.

La Adunarea Generală Extraordinară planificată pentru 28 aprilie acţionarii se vor întruni pentru a aproba reducerea capitalului social cu 204 milioane de lei până la 110,1 milioane de lei pentru a acoperi parţial pierderile cumulate de bancă la finalul anului trecut, potrivit informaţiilor raportate la Bursa de Valori.

Carpatica a trecut anul trecut pe pierderi, înregistrând un rezultat negativ de circa 170 milioane de lei, de la un câştig de 38,4 milioane de lei în 2013, după ce a constituit provizioane suplimentare de 231,6 milioane de lei pentru creditele neperformante. De asemenea, banca mai cere sâmbătă acordul acţionarilor pentru a-şi majora apoi capitalul social cu 135 milioane de lei, de la 110,1 milioane de lei până la nivelul maxim de 245,1 milioane de lei.

Majorarea de capital se va realiza prin emisiune de acţiuni noi la o valoare nominală de 0,1 lei/titlu, oferite acţionarilor spre cumpărare la preţul nominal, în baza exercitării dreptului de preferinţă. Ulterior, titlurile rămase nesubscrise vor fi scoase la vânzare prin ofertă publică sau plasament privat, la preţul de 0,11 lei/acţiune.

În urma anunţului, acţiunile băncii Carpatica au scăzut cu până la 14,8% în şedinţa de joi.

Acţionarii Carpatica au respins în toamnă oferta de fuziune prin absorbţie cu Nextebank, împuternicind în schimb directoratul băncii să majoreze capitalul cu cel mult 155 de milioane lei pe o perioadă de un an, prin emisiune de acţiuni legate de împrumuturi subordonate convertibile în acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO