Bănci și Asigurări

Cash-ul din economie a coborât sub 41 miliarde de lei la finalul primului trimestru

Cash-ul din economie a coborât sub 41 miliarde de lei la...

Autor: Liviu Popescu

28.04.2015, 00:00 75

Numerarul aflat în circulaţie în afara sistemului bancar, unul dintre elementele care facilitează economia subterană, a scăzut în martie la 40,6 miliarde de lei (9 mld. euro), cu aproape 2% sub nivelul din luna precedentă. Declinul în termeni nominali este de 700 milioane de lei, potrivit datelor publicate de BNR. Numerarul atinsese un maxim istoric în luna februarie. Nivelul cash-ului existent în economie a scăzut în martie pentru prima dată în ultimele patru luni, însă comparativ cu perioada corespunzătoare a anului trecut numerarul în circulaţie este mai mare cu 15%. Volumul cash-ului din economie depăşise pragul de 40 miliarde de lei pentru prima dată la începutul acestui an.

Numerarul aflat în circulaţie a înregistrat creşteri anuale de două cifre în ultimul deceniu, cu doar câteva excepţii în perioada de criză, astfel că faţă de nivelul înregistrat în 2004, cash-ul din economie este de şase ori mai mare. Nivelul banilor din economie a crescut accelerat între anii 2004 şi 2007, perioada de boom a economiei, când şi activitatea de creditare creştea spectaculos. Cash-ul existent în economie este greu de controlat şi facilitează dezvoltarea economiei subterane, estimată de Consiliul Fiscal la 16% din PIB, respectiv 95 miliarde de lei. Instituţia estimează la aproximativ 1,6 milioane numărul salariaţilor la negru, adică peste un sfert din totalul angajaţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO