Bănci și Asigurări

Cash-ul din economie a scăzut uşor în septembrie faţă de luna precedentă

Cash-ul din economie a scăzut uşor în septembrie...

Autor: Liviu Popescu

26.10.2015, 08:00 536

Banii din afara sistemului bancar, al căror nivel contribuie în mod direct la dezvoltare economiei subterane, au ajuns la finele lunii septembrie la 43,8 miliarde de lei (echivalentul a 10 mld. euro), în scădere uşoară faţă de nivelul atins în luna precedentă. Chiar dacă evoluţia a fost practic una nesemnificativă, sub 0,02%, numerarul aflat în circulaţie a schimbat totuşi trendul ascendent caracterizat de ultimele cinci luni.

În luna august, cash-ul din economie atinsese maximul istoric de aproape 44 mld. lei. Banii din afara sistemului bancar au urcat în luna septembrie faţă de aceeaşi perioadă din 2014 cu 17%, respectiv un avans nominal de 6,4 mld. lei. În august, numerarul din afara sistemului bancar urcase cu 15% faţă de perioada corespunzătoare din 2014. 

Consiliul Fiscal, instituţie care monitorizează politica fiscală a guvernului, estimează că evaziune fiscală a ajuns în 2013 la 15% din Produsul Intern Brut, respectiv 95 mld. lei, potrivit celor mai recente date ale Consiliului. Analiştii explică că nivelul mare al numerarului aflat în circulaţie este legat şi de faptul că cea mai mare parte a românilor încă folosesc numerar şi preferă să-şi retragă banii de la bancomate în ziua de salariu. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO