Bănci și Asigurări

Cash-ul din economie a urcat la un maxim istoric de aproape 40 de miliarde de lei

Bancnota de 100 de lei deţine o pondere de 20%.

Bancnota de 100 de lei deţine o pondere de 20%.

Autor: Liviu Popescu

28.01.2015, 00:03 763

Numerarul aflat în circulaţie a urcat în decembrie anul trecut la un maxim istoric de 39,9 miliarde de lei (echivalentul a 8,9 mld. euro), fiind în creştere cu 15% faţă de perioada similară din 2013, potrivit datelor BNR.

Creşterea în termeni nominali a fost de 5 miliarde de lei. Comparativ cu nivelul înregistrat în luna noiembrie, numerarul aflat în circulaţie a fost în creştere cu 3%, respectiv 1,2 miliarde de lei.

Cash-ul din economie a înregistrat creşteri anuale de două cifre în ultimul deceniu, cu doar câteva excepţii în perioada de criză, astfel că faţă de nivelul din 2004 numerarul aflat în circulaţie este de şase ori mai mare. Nivelul banilor existenţi în economie a crescut accelerat între anii 2004 şi 2007, perioada de boom a economiei, când şi activitatea de creditare creştea spectaculos.

Cash-ul din economie este greu de controlat şi facilitează dezvoltarea economiei subterane, iar creşterea acestuia vine în condiţiile în care plăţile cu cardul rămân la un nivel redus faţă de alte ţări europene în pofida unor creşteri de două cifre în ultimii ani. Plăţile cu cardurile ajung la 30 miliarde de lei anual.

Creşterea numerarului în circulaţie alimentează economia subterană, estimată la 16% din PIB, respectiv 95 mld. lei (echiva­lentul a 21 mld. euro), potrivit celui mai recent raport al Consiliului Fiscal. Consiliul estimează la aproape 1,6 milioane numărul salariaţilor la negru, adică peste un sfert din total.

Cupiurea de 1 leu deţine cea mai mare pondere în structura numerarului aflat în circulaţie, respectiv 31% din numărul total de bancnote aflate în circulaţie, urmată de cupiura de 100 de lei, cu o pondere de 20%, potrivit raportului BNR pe 2013. Cea mai mică pondere, de sub 1% în numărul total de bancnote aflate în afara sistemului bancar, o deţine cupiura de 500 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO