Bănci și Asigurări

Cât au câştigat marile bănci din dobânzi şi comisioane anul trecut

Cât au câştigat marile bănci din dobânzi şi...

Autor: Ciprian Botea

15.03.2015, 10:10 767

Numai două bănci, Banca Transilvania şi OTP Bank, dintre cele care au raportat rezultate financiare detaliate pe 2014 au consemnat o creştere a veniturilor nete din dobânzi, în timp ce majoritatea jucătorilor de talie mare nu reuşesc să încaseze mai mulţi bani din moment ce portofoliile de credite li se subţiază.

Banca Transilvania, al treilea jucător din sistem în funcţie de activele deţinute, a raportat o creştere a veniturilor nete din dobânzi de echivalentul a 150 milioane de lei, în condiţiile în care stocul de credite s-a majorat cu un miliard de lei, iar bonificaţiile la depozite au fost reduse drastic. Marjele mai mari de dobândă au adus Băncii Transilvania cel mai mare profit din piaţă, de 440 milioane de lei anul trecut.

La OTP Bank, veniturile mai mari din dobânzi s-au datorat în principal reducerii bonificaţiilor la depozite, stocul total de credite fiind în stagnare. Oficialii grupului maghiar OTP precizează într-un raport publicat pe Bursa de la Budapesta că o parte din creşterea de venituri se datorează şi schimbării structurii portofoliului, respectiv creşterii ponderii creditelor de consum.

BCR, cea mai mare bancă locală, a raportat anul trecut o scădere cu 18% a venitului net din dobânzi, până la nivelul de 2,3 miliarde de lei. Veniturile din comisioane s-au redus cu 5%. Banca şi-a redus anul trecut portofoliul de credite pe fondul unei ample operaţiuni de curăţare a bilanţului de neperformante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO