Bănci și Asigurări

Cât de eficient funcţionează sistemul bonus-malus când doar 1% din asiguraţii RCA sunt în categoria malus şi peste 50% din asiguraţi se situează în cele mai bune două clase de bonusare?

Cât de eficient funcţionează sistemul bonus-malus...

Autor: Mircea Nica

17.10.2019, 07:25 4291

Încadrarea bonus-malus pentru asigurarea de răspundere civilă auto (RCA), care stabileşte dacă se aplică o reducere sau o mărire la poliţă, arată că peste 50% din persoanele care au asigurare RCA se află în cele mai bune două clase de bonusare în 2018, potrivit raportului privind tarifele de referinţă RCA al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). 

Legislaţia RCA din România este permisivă şi nu sancţionează suficient de drastic persoanele care au o frecvenţă ridicată şi o predispoziţie la accidente auto. Analizând totalul persoanelor (fizice şi juridice) încadrate la clasa bonus şi totalul persoanelor încadrate la clasa malus, se poate vedea că circa 5,8 milioane se află în categoriile de bonus, pe când 55.800 de persoane sunt în clasele de malus. 

Astfel, aproximativ 0,1% din totalul asiguraţilor RCA sunt încadraţi în clasele de malus, însemnând că au o frecvenţă ridicată a daunelor.

Permisivitatea legislaţiei RCA se vede în statisticile legate de numărul accidentelor rutiere. Numărul accidentelor rutiere fatale din România ajuns în 2018 la aproximativ 100 de cazuri raportate la un milion de locuitori, ceea ce reprezintă dublul mediei UE şi situează România pe primul loc în Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO