Bănci și Asigurări

Cât de eficiente au fost băncile mari în semestrul I din 2022? Costurile reprezintă mai puţin de 50% din venituri la două bănci mari, BCR şi UniCredit, iar BRD este la 50%, urmată de Banca Transilvania

Cât de eficiente au fost băncile mari în semestrul I...

Autor: Claudia Medrega

30.09.2022, 00:07 1384

Raportul cost/venit, unul dintre cei mai importanţi indi­catori care măsoară eficienţa băncilor, s-a situat în primul semestru (S1) din 2022 între 40% şi 80%, la nivelul a opt dintre cele mai mari bănci după active de pe piaţa românească.

Pragul semnal indicat de Autoritatea Bancară Europeană (EBA) pentru raportul cost/venit este de 50-60%.Cea mai eficientă bancă din România la finalul primului semestru din 2022 a fost BCR, a doua cea mai mare bancă după active, cu un raport cost/venit de 41,5%.

BCR a fost urmată în topul celor mai eficiente bănci locale la distanţă foarte mică de UniCredit Bank, cu un raport cost/venit de aproape 42%.

Locul 3 în topul celor mai eficiente bănci din România revine BRD-SocGen, a treia bancă mare după active, care a tras linie la final de S1/2022 cu un raport cost/venit de circa 50%.

La distanţă mică de BRD, se poziţionează în top Banca Transilvania, cu un raport costuri operaţionale/venituri operaţionale de circa 56%, după cum reiese din calcule.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO