Bănci și Asigurări

Cât de eficiente sunt băncile: costurile, între 40% şi 80% din venituri

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

10.04.2015, 00:07 1038

Raportul costuri/venituri, unul dintre cei mai importanţi indicatori care măsoară eficienţa băncilor, s-a situat anul trecut între 40% şi 80% la nivelul jucătorilor de talie mare, iar media sistemului bancar a fost de 55%, în condiţiile în care băncile au ezitat să se restructureze la timp şi au chiar şi după şase ani de criză costuri mari şi venituri în scădere.

Banca Transilvania a afişat pentru anul trecut cel mai mic raport cost/venituri din sistemul bancar, de 41%. Banca de la Cluj şi-a îngroşat anul trecut marja de câştig din dobânzi şi a reuşit să urce pe poziţia a doua în sistemul bancar în ceea ce priveşte profitabilitatea. BCR, cea mai mare bancă locală, a avut un raport cost/venituri de 44%, în urcare uşoară faţă de anul anterior, dar vizibil sub media sistemului bancar.

La nivel agregat, sistemul bancar a înregistrat anul trecut venituri din exploatare de aproape 19 mld. lei şi au avut cheltuieli operaţionale de 10,5 mld. lei, ceea ce în­seam­nă un raport cost/venit de 55%. Profitul operaţional a fost de aproape 8,5 mld. lei, dar a fost erodat complet de costurile cu provizioanele de risc de circa 13 mld. lei. Rezultatul net al sistemului bancar a fost în aceste condiţii un minus de 4,4 mld. lei.

Cel mai mare raport cost/venit a fost consemnat de Volksbank, respectiv 78%, potrivit datelor dintr-o prezentare a Băncii Transilvania, care a finalizat recent achiziţia Volksbank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO