Bănci și Asigurări

Cât de eficiente sunt băncile mari şi băncile mici din România. Raportul cost/venit operaţional este 50% la cele mai mari 10 bănci şi peste 100% la băncile mici

Cât de eficiente sunt băncile mari şi băncile mici...

Autor: Claudia Medrega

06.11.2019, 07:22 965

Raportul cost/venit operaţional, unul dintre cei mai importanţi indicatori care măsoară eficienţa băncilor, a oscilat în ultimii ani în jurul procentului de 50% în cazul celor mai mari 10 bănci, în timp ce la cele mai mici 10 instituţii de credit raportul a depăşit 100%, conform statisticilor BNR.

Asimetria eficienţei operaţionale la nivelul băncilor a rămas semnificativă, cu toate că s-a atenuat treptat începând din anul 2015.

De exemplu, în 2014, raportul cost/venit operaţional la băncile mici a urcat la un vârf de circa 180%, în timp ce la băncile mari era de circa 50%.

După ce în 2016 şi 2017, raportul cost/venit operaţional la băncile mici a reuşit să coboare sub 100%, în 2018 şi în primele nouă luni din 2019 a revenit din nou peste pragul de 100%, cheltuielile operaţionale ale băncilor mici fiind mai mari decât veniturile obţinute, după cum reiese din datele BNR.

În România, eficienţa activităţii de exploatare a băncilor, evaluată pe baza raportului între cost şi venit operaţional a oscilat şi la nivelul întregului sistem bancar în jurul a 50% anul trecut, sectorul bancar românesc continuând să se poziţioneze în intervalul cu risc mediu conform limitelor stabilite de Autoritatea Bancară Europeană (50-60%) şi sub mediana Uniunii Europene.

Eficienţa operaţională poate fi îmbunătăţită atât prin creşterea gradului de intermediere cât şi prin continuarea tendinţelor de consolidare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO