Bănci și Asigurări

Cât de mult apelează patronii şi managerii la bănci. Creditele bancare reprezintă sub 10% din finanţările companiilor. Firmele preferă împrumuturi de la acţionari şi creditele comerciale şi externe

Cât de mult apelează patronii şi managerii la bănci....

Autor: Claudia Medrega

25.04.2017, 00:08 684

Ponderea creditelor bancare re­pre­zintă aproximativ 10% din bi­lanţul companiilor, sub nivelul îm­prumuturilor de la acţionari, al creditelor externe sau comer­cia­le, care cumulat depăşesc 40%. Capitalu­ri­le proprii ale firmelor au o pondere de apro­ximativ 30%.

Dobânzile aflate la minime istorice şi creşterea economică puternică nu au reuşit să convingă firmele în ultimii ani să apeleze la bănci, creditele noi pentru firme fiind pre­ponderent în scă­dere şi anul trecut.

Companiile pre­fe­ră în spe­cial creditul co­mercial pe seama fur­nizorilor, care are o pon­dere du­blă faţă de împru­mu­turile ban­­care, de circa 20%. În 2015 împru­mu­turile de la ac­ţio­­nari repre­zen­tau 12% din pasivul com­paniilor, iar finanţările de la diferiţi creditori externi au ajuns la 11%. Ca­pitalurile proprii ale companiilor au cea mai mare pondere în total pasiv, de circa 32%, în scădere faţă de 36% în 2004, potrivit datelor BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO