Bănci și Asigurări

Cât de mult teren au pierdut creditele Prima casă. Ponderea creditelor Prima casă a coborât sub 30% din ipotecarele noi în ultimul an. Până în 2016, ponderea era de 60-70%

Cât de mult teren au pierdut creditele Prima casă....

Autor: Claudia Medrega

09.07.2020, 19:45 409

♦ În aprilie a fost promulgată legea pentru modificarea programului Prima casă, devenit „O familie, o casă“ ♦ Premierul i-a solicitat recent ministrului finanţelor să facă o reglementare pentru corelarea plafonului de garanţii Prima casă cu nivelul crescut al preţurilor în construcţii.

Creditele ipotecare acor­da­te prin programul Pri­ma casă, care presupun un avans de doar 5%, au pierdut teren în ultimul an, ajungând să reprezinte mai puţin de 30% din totalul finanţărilor ipotecare noi acordate în perioada mai 2019-aprilie 2020, respectiv 3,8 mld. lei, după cum reiese din datele BNR.

În contrapondere, creditele ipoteca­re standard, pentru care trebuie achitat un avans cuprins între 15% şi 25% din partea clienţilor, au devenit soluţia cea mai folosită pentru a finanţa achiziţia unei locuinţe, ponderea acestor credite urcând în jur de 72% din totalul finanţărilor ipotecare noi la finele lunii aprilie 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO