Bănci și Asigurări

Cât de prost stă România la încasarea veniturilor bugetare şi la competitivitatea economică. Vedeţi aici un raport devastator

Cât de prost stă România la încasarea veniturilor...

Autor: Ciprian Botea

15.07.2014, 19:44 1987

Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen şi preşedintele Consiliului Fiscal, a prezentat marţi la BNR o situaţie a României din punct de vedere al veniturilor bugetare şi al competitivităţii economice.

El spune că sistemul fiscal românesc se află într-un cerc vicios, respectiv fiscalitatea este mare comparativ cu alte ţări europene, dar taxele şi impozitele nu pot fi reduse pentru că statul colectează prea puţini bani din economie. El estimează evaziunea fiscală la 16% din PIB, adică echivalentul la aproape 100 miliarde lei, adică 22 miliarde euro. Evaziunea fiscală la TVA reprezintă 70% din total.

Din perspectiva competitivităţii economice, România se află pe locul 73 din 189 de ţări luate în analiză de World Economic Forum.

În prezentarea făcută la BNR, la conferinţa ”Mugur Isărescu şi invitaţii săi”, Ionuţ Dumitru a expus situaţia în care se află România comparativ cu celelalte ţări din Uniunea Europeană şi din lume din punct de vedere al încasării veniturilor fiscale, a ratelor de impozitare şi a modului cum se pot face afaceri în România.  

Vedeţi aici raportul prezentat la BNR

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO