Bănci și Asigurări

Cât de eficiente au fost băncile mari în 9 luni/2021. Ce venituri şi ce cheltuieli au avut? Costurile reprezintă mai puţin de jumătate din venituri pentru 5 bănci mari. UniCredit este cea mai eficientă şi este urmată de BCR, Banca Transilvania, ING şi Raiffeisen Bank

Cât de eficiente au fost băncile mari în 9 luni/2021....

Autor: Claudia Medrega

03.12.2021, 19:00 295

O vulnerabilitate recurentă a sectorului bancar naţional, care caracterizează şi numeroase alte sectoare bancare europene, este poziţionarea indicatorului cost/venit în intervalul cu risc mediu conform limitelor prudenţiale ale ABE (50-60%), potrivit BNR.

Raportul cost/venit, unul dintre cei mai impor­tanţi indicatori care mă­soară eficienţa băn­cilor, s-a situat în pri­mele nouă luni din acest an între 40% şi 82%, la nivelul a opt dintre cele mai mari bănci după active.

Pragul semnal indicat de Auto­ritatea Bancară Europeană (EBA) pentru raportul cost/venit este de 50-60%.

Un indicator cost/venit operaţio­nal mare reflectă o profitabilitate ope­raţională deficitară şi poate fi un in­diciu că procesul de consolidare a sec­­torului bancar autohton va continua.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO