Bănci și Asigurări

Cât de eficiente au fost băncile mari în S1/2022? Ce venituri şi ce costuri au avut? Costurile reprezintă mai puţin de 50% din venituri la două bănci mari, BCR şi UniCredit, în timp ce BRD este la 50%, urmată de Banca Transilvania

Cât de eficiente au fost băncile mari în S1/2022? Ce...

Autor: Claudia Medrega

08.10.2022, 20:15 3962

♦ Pragul semnal indicat de Autoritatea Bancară Europeană (EBA) pentru raportul cost/venit este de 50-60%.

Raportul cost/venit, unul dintre cei mai importanţi indicatori care măsoară eficienţa băncilor, s-a situat în primul semestru (S1) din 2022 între 40% şi 80% la nivelul a opt dintre cele mai mari bănci după active de pe piaţa românească.

Pragul semnal indicat de Autoritatea Bancară Europeană (EBA) pentru raportul cost/venit este de 50-60%.

Un indicator cost/venit operaţional mare reflectă o profitabilitate operaţională deficitară şi poate fi un indiciu că procesul de consolidare a sectorului bancar autohton va continua. Eficienţa operaţională la nivelul sistemului bancar poate fi îmbunătăţită atât prin creşterea gradului de intermediere, cât şi prin continuarea tendinţelor de consolidare.

Cea mai eficientă bancă din România la finalul primului semestru din 2022 a fost BCR, a doua cea mai mare bancă după active, cu un raport cost/venit de 41,5%, ceea ce înseamnă că valoarea costurilor operaţionale a reprezentat 41,5% din valoarea veniturilor operaţionale.

BCR a raportat pentru primele şase luni din 2022 un venit operaţional de aproape 2,2 mld. lei, după o creştere cu 19,6%, determinată de toate componentele principale de venituri. Venitul net din dobânzi a crescut cu 14% până la 1,36 mld. lei în S1/2022, determinat de un volum mai mare de business atât pe segmentul de clienţi retail, cât şi pe cel de corporate împreună cu dobânzi mai mari pe piaţa monetară. Veniturile din dobânzi sunt cea mai importantă sursă de încasări pentru o bancă, iar la BCR acestea reprezintă peste 60% din totalul veniturilor operaţionale. Venitul net din comisioane a crescut la BCR cu 17,6% în S1/2022 până la 451,3 mil. lei, determinat de un venit din comisioane mai mare pe toate categoriile de comisioane. Pe palierul rezultatului net din tranzacţionare se observă o creştere spectaculoasă, cu aproape 74% până la 302,5 mil. lei, datorită unei activităţi de tranzacţionare mai crescute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO