Bănci și Asigurări

Cât înseamnă în bani o scădere de dobândă de jumătate de punct procentual

Cât înseamnă în bani o scădere de dobândă de...

Autor: Ciprian Botea

22.06.2014, 16:32 390

Majoritatea băncilor urmează să actualizeze nivelul dobânzilor în concordanţă cu evoluţia indicatorilor pieţei monetare la sfârşitul acestei luni. Cea mai mare parte a contractelor de credit au dobânzi variabile legate de indicatorul Robor la 3 luni, care a scăzut cu 0,6 puncte procentuale faţă de nivelul din luna martie şi a ajuns la 2,4% pe an. Clienţii băncilor vor economisi practic circa 26 mil. lei în următoarele trei luni, cât timp va dura efectul actualei runde de actualizare a dobânzilor. 

Dacă dobânzile vor rămâne la acest nivel în următorul an, economiile clienţilor ar depăşi practic 100 mil. lei. Analiştii nu exclud însă episoade de volatilitate a dobânzilor în lunile următoare.

Scăderea dobânzilor pe piaţa monetară cu peste o jumătate de punct procentual în ultima lună înseamnă o reducere cu aproape 9 mil. lei a ratelor lunare plătite de clienţii cu credite imobiliare şi de consum în lei, arată calculele efectuate de ZF pe baza datelor privind dobânzile medii şi stocul de credite în monedă locală publicate de BNR.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO