Bănci și Asigurări

Cât mai valorează acum garanţiile din spatele creditelor vândute de bănci înainte de criză

Cât mai valorează acum garanţiile din spatele...

Autor: Ciprian Botea

05.05.2015, 00:06 310
Creditele imobiliare noi acordate de băncile locale în primul trimestru din 2015 au reprezentat circa 80% din valoarea imobilelor finanţate, comparativ cu o medie de 85% la împrumuturile aflate în sold, potrivit unui sondaj privind creditarea populaţiei şi companiilor.
 
Comparativ, în urmă cu trei-patru ani bancherii raportau un nivel al finanţării raportat la valoarea imobilului de circa 70% şi în cazul creditelor noi şi al celor aflate în sold.
 
Ponderea creditelor în valoarea garanţiei a crescut în cazul creditelor noi în condiţiile în care circa jumătate din creditele acordate sunt prin programul Prima casă, unde avansul minim este de numai 5%. Totodată, peste 90% din creditele noi sunt în lei, avansul minim în cazul acestora fiind de 15%, faţă de 25% în cazul creditelor în euro.
 
Creşterea valorii garanţiei în cazul creditelor în sold vine în principal din scăderea preţurilor caselor şi apartamentelor acordate de bănci în perioada de boom economic. Acest raport se menţinuse constant, în mod paradoxal, în primii ani de criză, în pofida scăderii accentuate a valorii garanţiilor.
 
Datele publicate de BNR se bazează pe raportările făcute de cele mai importante zece bănci locale din punctul de vedere al activităţii de creditare în cadrul unui sondaj trimestrial. Raportul dintre valoarea creditelor şi cea a garanţiilor deţinute (loan to value - LTV) este calculat doar pentru împrumuturile cu garanţii imobiliare în spate.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO