♦ Potrivit uneia dintre simulările trimise de un broker de credite, din data de 2 mai şi până pe 9 mai, deci într-o săptămână, rata pentru un credit ipotecar de 250.000 lei a crescut cu 228 lei, până la 2.381 lei, în cazul unui credit de 300.000 lei creşterea ratei a fost cu 273 lei, până la 2.857 lei, iar pentru cazul unui credit de 350.000 lei creşterea ratei ar fi de 318 lei, până la 3.333 lei. Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele retail în lei contractate înainte de luna mai 2019, precum şi pentru creditele curente ale companiilor în lei, a urcat vineri la7,31%, fiind cu 23% peste nivelul de luni 5 mai, de 5,90% ♦ Dobânzile au crescut după ce şi cursul valutar a crescut ♦ BNR a anunţat vineri un curs de 5,116 lei/euro, în scădere cu 0,1% faţă de cel de joi, când euro a fost cotat la 5,1222 lei. Marţi 6 mai, cotaţia de referinţă a depăşit pentru prima dată în istorie pragul de 5 lei/euro, din cauza crizei politice, după ce în ultimii doi ani cursul valutar a fost stabil la 4,97 lei/euro.
Instabilitatea accentuată din zona politică a contaminat în ultima săptămână stabilitatea cursului valutar, ţinut în frâu de BNR de ani de zile, antrenând şi un efect negativ asupra dobânzilor. Astfel, după primul tur al alegerilor prezidenţiale, ROBOR la 3 luni a urcat săptămâna trecută cu 23%, până la 7,31%, în timp ce cursul a ajuns la 5,12 lei/euro, în condiţiile în care de ani de zile se vorbea despre depăşirea pragului de 5 lei/euro, iar în doar câteva zile cotaţia a depăşit maxim istoric după maxim istoric.
Creşterea dobânzilor este o mişcare tehnică, de altfel aşteptată având în vedere reducerea lichidităţii din piaţa interbancară odată ce investitorii şi-au retras capitalurile din cauza lipsei acute de predictabilitate. Totuşi, brokerii de credite îndeamnă la calm şi spun că nu este o surpriză totală această evoluţie a dobânzilor, chiar dacă este o creştere mai rapidă decât cea anticipată, iar aceste mişcări nu sunt structurale, ci conjuncturale, ceea ce înseamnă că indică un semnal de atenţie, şi nu un motiv real de panică.