Bănci și Asigurări

Cât de mult a crescut datoria externă a băncilor? Cum au evoluat liniile de finanţare acordate de acţionarii străini băncilor deţinute în România în 2022? Datoria externă a băncilor s-a apropiat de 11 mld. euro la final de 2022 cu 40% peste 2021

Cât de mult a crescut datoria externă a băncilor? Cum...

Autor: Claudia Medrega

25.03.2023, 10:23 441

Datoria externă pe termen scurt a băncilor a crescut în 2022 cu 29% faţă de 2021, urcând în decembrie la 4,5 mld. euro Datoria externă pe termen lung a băncilor a depăşit 6,4 mld. euro în decembrie 2022, fiind cu 49% peste 2021 Evoluţia datoriei externe a băncilor este legată şi de evoluţia creditării în România, dar şi de reglementări Atrăgând linii de finanţare mai mari în valută de la băncile-mamă, subsidiarele de pe piaţa bancară locală au resurse să crească mai mult creditarea în valută, în special pentru companii, în condiţiile în care costul împrumuturilor corporate în euro a fost şi de trei ori mai mic decât dobânzile la creditele corporate în lei Însă, creşterea acestor linii de finanţare amplifică datoria externă.

Datoria externă a băncilor - care include liniile de fi­nan­ţare pe termen scurt şi pe ter­men lung acordate sub­si­di­arelor locale de către băncile-mamă - s-a majorat în ultimul an cu 3,1 mld. euro, respectiv cu 40%, urcând la finalul anului 2022 la 10,9 mld. euro, potrivit celor mai recente date ale BNR.

Astfel, se observă că datoria externă a instituţiilor de credit a revenit pe creştere consistentă în 2022, după ce în ultimii ani a fost preponderent în scădere (pe fondul procesului de dezintermediere bancară), sau a crescut anemic.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO