Bănci și Asigurări

Cât de mult a crescut datoria externă a băncilor? Cum au evoluat liniile de finanţare acordate de acţionarii străini băncilor deţinute în România în 2022? Datoria externă a băncilor s-a apropiat de 11 mld. euro la final de 2022 cu 40% peste 2021

Cât de mult a crescut datoria externă a băncilor? Cum...

Autor: Claudia Medrega

25.03.2023, 10:23 442

Datoria externă pe termen scurt a băncilor a crescut în 2022 cu 29% faţă de 2021, urcând în decembrie la 4,5 mld. euro Datoria externă pe termen lung a băncilor a depăşit 6,4 mld. euro în decembrie 2022, fiind cu 49% peste 2021 Evoluţia datoriei externe a băncilor este legată şi de evoluţia creditării în România, dar şi de reglementări Atrăgând linii de finanţare mai mari în valută de la băncile-mamă, subsidiarele de pe piaţa bancară locală au resurse să crească mai mult creditarea în valută, în special pentru companii, în condiţiile în care costul împrumuturilor corporate în euro a fost şi de trei ori mai mic decât dobânzile la creditele corporate în lei Însă, creşterea acestor linii de finanţare amplifică datoria externă.

Datoria externă a băncilor - care include liniile de fi­nan­ţare pe termen scurt şi pe ter­men lung acordate sub­si­di­arelor locale de către băncile-mamă - s-a majorat în ultimul an cu 3,1 mld. euro, respectiv cu 40%, urcând la finalul anului 2022 la 10,9 mld. euro, potrivit celor mai recente date ale BNR.

Astfel, se observă că datoria externă a instituţiilor de credit a revenit pe creştere consistentă în 2022, după ce în ultimii ani a fost preponderent în scădere (pe fondul procesului de dezintermediere bancară), sau a crescut anemic.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO