♦ Faţă de anul 2022, creşterea profitului a fost de 22% în 2023, după ce anul 2022 adusese o dublare a profitului în raport cu câştigul din 2021 ♦ În ultimii trei ani două dintre cele mai mari companii de pe piaţă au intrat în faliment, respectiv City Insurance şi Euroins ♦ Deşi tarifele din piaţa RCA se află sub o formă de plafonare, ele au crescut în continuare, iar odată cu creşterea preţului poliţelor RCA şi asigurătorii au înregistrat profituri mai mari ♦ Pe de altă parte, şi companiile care aduceau cea mai mare pierdere din piaţa asigurărilor au dispărut şi nu mai trag în jos rezultatul net.
Piaţa asigurărilor din România, care de-a lungul timpului a rămas puternic orientată către asigurările auto, respectiv asigurările obligatorii auto (RCA), a ajuns la un profit record de 940 mil. lei la finalul anului 2023, în creştere cu 22% faţă de 2022, după ce în anul 2022 câştigul se dublase faţă de 2021, iar în ultimii 8 ani piaţa a mers doar pe plus, potrivit informaţiilor din rapoartele ASF.
În ciuda segmentului RCA, care aducea pierderi în portofoliile asigurătorilor care activau pe acest segment, după cum au explicat de-a lungul timpului jucători din piaţa asigurărilor, acum se observă transformarea către o linie de business profitabilă. Dacă până acum asigurătorii scoteau profit din alte linii de business, de această dată RCA-ul a adus creşteri semnificative după ce foştii lideri RCA City Insurance şi Euroins România au intrat în faliment.