Bănci și Asigurări

Cât de prudenţi sunt românii în privinţa expunerii la riscul de creştere a dobânzii? Ponderea creditelor de consum cu dobândă fixă a crescut la 80%, în timp ce la creditele ipotecare procentul a scăzut la 22% în aprilie 2020

Cât de prudenţi sunt românii în privinţa expunerii...

Autor: Claudia Medrega

08.07.2020, 19:35 586

♦ Riscul de rată a dobânzii este mai redus în cazul creditelor de consum comparativ cu împrumuturile ipotecare, a căror modalitate de calcul al ratelor lunare de plată depinde de evoluţia indicilor de referinţă pentru împrumuturile acordate populaţiei (IRCC, respectiv ROBOR), susţine BNR.

Ponderea creditelor noi cu do­bândă fixă a scăzut în lu­na aprilie din acest an la 22% în cazul împrumutu­rilor ipote­care, de la 25% în 2019, şi a urcat la 80% la creditele de consum, după cum reiese din datele BNR.

Expunerea populaţiei la riscul de rată a dobânzii se atenuează atunci când debitorii se orientează către împrumuturi cu dobândă fixă. Pe de altă parte, debitorii care au contractat credite în perioada de dobânzi scăzute variabile pot să aibă dificultăţi în achi­ta­rea serviciului datoriei atunci când activitatea economică înceteşte, iar dobân­zile revin pe creştere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO