Bănci și Asigurări

Cât sunt marjele de câştig ale băncilor pe segmentul persoanelor fizice: 5,6-7,3 puncte în 2019

Cât sunt marjele de câştig ale băncilor pe segmentul...

Autor: Claudia Medrega

16.03.2020, 08:30 203

Băncile din România au practicat pe parcursul anului 2019 pe componenta împrumuturilor în lei pentru clienţii de retail un nivel al marjei de câştig - diferenţa dintre dobânda activă la creditele noi şi dobânda pasivă la depozitele noi -, cuprins între 5,6-7,3 puncte procentuale, în uşoară scădere faţă de nivelurile practicate în 2018.

În timp ce în primăvara şi în vara anului 2019 marja de câştig a oscilat preponderent în jurul nivelurilor de 6-7 puncte procentuale, ultimul trimestru de anul trecut a adus o scădere a marjei sub 6 puncte, până la 5,61 puncte în luna decembrie 2019.

Pe măsură ce banii s-au scumpit pe piaţa monetară, bancherii s-au grăbit să scumpească creditarea, dar au întârziat să plătească mai mult pentru depozitele atrase, încercând astfel să-şi consolideze marjele de profit.

Băncile au acordat în 2019 credite noi retail în lei cu o dobândă medie între 7,59% şi 8,9%. La depozite, dobânda a oscilat între 1,6% şi 2%.

Diferenţialul între rata de dobândă la credite şi dobânda la depozite practicat de băncile din România a scăzut, dar rămâne peste nivelul din zona euro sau alte ţări est europene, potrivit BNR.

Veniturile băncilor încasate din dobânzi la credite sunt de peste 5 ori mai mari decât cheltuielile remunerate de bancheri pentru depozitele clienţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO