Bănci și Asigurări

Cât vor mai creşte dobânzile în Europa? Philip Lane, economistul şef al BCE: Banca Centrală are nevoie de creşteri ale dobânzilor, dar inflaţia este aproape de vârf

Cât vor mai creşte dobânzile în Europa? Philip Lane,...

Autor: Valeriu Dănilă

13.12.2022, 10:17 298

BCE o să trebuiască să crească rata dobânzii de politică monetară încă de câteva ori pentru a stăvili presiunea pusă asupra preţurilor, chiar dacă inflaţia este acum aproape de vârf, spune Philip Lane, economist şef al BCE pentru Milano Finanza, informaţie preluată de Reuters.

„Ne aşteptăm să fie necesare mai multe creşteri ale dobânzilor, dar progrese au fost deja facute”, spune Marţi Lane pentru ziarul italian. „Sunt destul de încrezător în a spune că este probabil să fim la vârful inflaţiei”.

După ce a majorat rata dobânzii de politică monetară cu mai mult de 200 de puncte de bază (bps) începând din Iulie pentru a lupta cu inflaţia record, BCE a transmis in piaţă o slăbire a ritmului de creştere în această lună după o controversă iscată în jurul creşterii cu 75 de puncte de bază.

Acest lucru indică o posibilă creştere cu 50 de puncte de bază a ratei dobânzii la facilitatea de depozit pe 15 Decembrie, care în prezent este de 1,5%. Astfel, o dată cu mutarea calendarului pe 2023 această rată ar putea să ajungă în apropierea valorii de 3%.

Lane nu a aprobat explicit o creştere cu 50 de puncte de bază în defavoarea uneia mai mari, însă a repetat argumentaţia pentru o încetinire.

„Ar trebui să luăm în considerare efectul lucrurilor pe care le-am facut deja”, spune Lane, responsabilul cu propuneri de politică monetară pentru Consiliul Guvernatorilor al BCE, for răspunzator cu adoptarea decizilor. „Deci, decizia de bază va fi diferită”

La nivelul actual de 10% inflaţia este posibil să fi ajuns deja la vârf, dar declinul acesteia va fi lent în următoarele luni, astfel noi uşoare creşteri la începutul anului viitor sunt încă o posibilitate.

„Având în vedere creşterea semnificativă a preţurilor (la gaz natural), nu exclud nişte uşoare majorări ale inflaţiei la începutul anului viitor”.

Mai îngrijorător pentru decidenţi sunt preţurile subiacente, care exclud energia şi alimentele. Acestea ar urma încă să crească de la nivelul actual de 5% şi ar putea dura mai mult pentru a scădea.

Acest fapt se întâmplă din cauza creşterilor trecute la energie, care încă se resimt în alte sectoare, precum serviciile. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO