Bănci și Asigurări

Câtă lichiditate a dispărut din piaţă: băncile au depus la BNR doar 79 mil. lei în fiecare zi din septembrie

Câtă lichiditate a dispărut din piaţă: băncile au...

Autor: Andra Oprescu

07.10.2014, 00:01 214
Băncile au depus în medie în fiecare zi lucrătoare de luna trecută 79 milioane de lei la BNR, prin facilitatea de depozit, de 23 de ori sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, nivelul este cu 90% mai mic decât în luna august. Scăderea sumelor plasate la banca centrală este primul indicator care arată dimensiunea reducerii lichidităţii din piaţa monetară din ultima perioadă. Luna septembrie a fost a doua lună  consecutivă în care a existat o scădere a plasamentelor făcute de bănci, dar amploarea a fost mult mai mare decât în august. Sumele depuse la BNR au avut o tendinţă de creştere în ultimii ani din cauza reducerii creditării, cea mai mare valoare a acestor depozite, de 6,6 mld. lei, fiind atinsă în ianuarie 2014. Ca efect al lipsei de lichiditate din piaţă, indicatorul Robor la 3 luni a crescut cu aproximativ un punct procentual într-o singură lună şi a trecut peste valoarea de 3% pe an.
 
După ce BNR a adoptat noile decizii de relaxare monetară şi a injectat lichiditate în piaţă prin trei operaţiuni  repo, Robor a revenit sub pragul de 3%. Chiar şi în perioadele în care băncile aveau un exces substanţial de lichidităţi, creditarea nu a dat semne majore de revenire. Facilitatea de depozit pusă la dispoziţie de banca centrală permite instituţiilor de credit să plaseze la sfârşitul fiecărei zile de tranzacţionare lichidatea în exces în depozite pe o zi la BNR, la o rată de dobândă predeterminată, dacă nu identifică alte plasamente. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO