Bănci și Asigurări

Cătălin Creţu, Visa: Două treimi din consumul românilor se fac cu numerar, ceea ce alimentează economia subterană

Autor: Roxana Rosu

15.12.2014, 08:49 433

Banii de pe card reprezintă doar o treime din consumul general al românilor, restul de două treimi fiind numerar în piaţă, situaţie care alimentează economia subterană, este de părere Cătălin Creţu, director subregional pentru România, Croaţia şi Slovenia la VISA Europe.

„Plata cu cardul a crescut de 2,5 ori în criză. La sfârşitul lunii septem­brie aveam 7,5 miliarde euro cash retras de la ban­co­mate, în creştere cu 6,5%, şi 1,8 miliarde euro plăţi pe card, în urcare cu 16%“, a declarat Cătălin Creţu la ZF Live.

În opinia lui, reţeaua de bancomate este suficient dezvoltată în acest mo­ment, fiind nece­sară însă creş­terea nu­mă­­rului de POS-uri din piaţă, ceea ce ar susţine uti­lizarea cardului în de­trimentul ca­shului.

„Acum sunt 130.000 de POS-uri în România. Dacă raportăm numărul de POS-uri la mia de locuitori, suntem foarte jos în cla­samentul ţărilor. Circa 6-7 termi­na­le la 1.000 de locuitori, până şi sub Bul­garia. În Croaţia de exemplu raportul este de 20 la 1.000“, a adăugat Creţu.

Dincolo de comisioanele pe care le plătesc pentru POS-uri, comercianţii sunt avantajaţi de acest mijloc de plată, care poate determina o creştere de 5-7% a încasărilor. Statistic, plata me­die cu cardul ese mai mare decât cea cu cash, cifrându-se undeva la 33 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO