Bănci și Asigurări

Catalin Munteanu, Raiffeisen: Suspendarea ratelor până la nouă luni nu este o soluţie potrivită pentru orice situaţie

Catalin Munteanu, Raiffeisen: Suspendarea ratelor până...

Autor: Cristina Bellu

13.04.2020, 12:48 319

Catalin Munteanu, director executiv aria persoane fizice în cadrul Raiffeisen Bank, consideră că amânarea ratelor până la nouă luni nu reprezintă o soluţie potrivită pentru orice situaţie şi, din această perspectivă, clienţii ar trebui să-şi analizeze nevoile în mod rational, să nu ia decizii financiare pripite şi să nu se supună la şocuri acum sau în viitorul apropiat.

”Trebuie înţeles faptul că, de pildă, OUG 37/2020 oferă posibilitatea de suspendare a ratelor pana la nouă luni, dar asta nu înseamnă ca e necesara o amanare atat de extinsa, si nici ca e potrivita pentru orice situatie. Recomandarea băncii pentru clientii sai este sa-si analizeze nevoile in mod rational, sa nu ia decizii financiare pripite si sa nu se supuna la socuri, nici acum si nici in viitorul apropiat. Nouă luni in plus la un credit poate fi o perioada destul de mare”, spune Catalin Munteanu.

În perioada 16 martie-3 aprilie, Raiffeisen Bank a amânat ratele a peste 25.000 de clienţi persoane fizice cu credite, care au solicitat amanarea platii ratelor, in contextul impactului pandemiei de COVID-19.

“Peste 18.000 dintre aceste cereri au venit de la clientii care aveau in contract optiunea de amanare a ratelor, precum si posibilitatea sa o exprime prin intermediul call-center-ului, fara nici o alta formalitate, dat fiind ca acesta este un canal securizat si cu inregistrare a optiunii clientului. Pentru alti circa 7.000 de clienti am gasit solutii potrivite cu situatia concreta pe care ne-au relatat-o“, adaugă Catalin Munteanu.

Potrivit instituţiei bancare, clientii bancii pot opta pentru noile reglementari in termenul legal, adica pana la 14 mai 2020. Astfel, se poate solicita facilitatea de suspendare a obligatiilor de plata pentru unul sau mai multe credite detinute, iar clientul va inregistra o singura solicitare mentionand toate produsele de creditare pentru care vrea sa primeasca facilitatea. Fiecare produs de creditare pentru care se solicita amanarea la plata trebuind sa indeplineasca mai multe conditii, conform OUG 37/2020 si a normelor de aplicare.

La finalul anului trecut, Raiffeisen Bank avea in portofoliu aproape 2,2 milioane de persoane fizice, peste 92.000 de IMM-uri si 5.700 de companii mari si medii. Totodata, banca are o retea de 800 ATM-uri, 300 masini multifunctionale (MFM-uri) si 22.000 de POS-uri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO