Eveniment

Insolvenţele pierd din elan: minus 57% în primul trimestru

Insolvenţele pierd din elan: minus 57% în primul trimestru

Autor: Mădălina Dediu Panaete

05.05.2015, 00:07 505
„Numărul de insolvenţe a scăzut pentru că s-a mai îmbunătăţit şi mediul economic, e mai stabil, iar în plus cele care a trebuit să intre în insolvenţă au intrat deja. De asemenea, au mai scăzut şi dobânzile la credite”, explică analistul economic Dragoş Cabat. El mai spune că s-a mai curăţat economia de companii care trebuia să intre în insolvenţă, dar afirmă şi că schimbarea legislaţiei din domeniu face ca intrarea în insolvenţă să fie mai dificilă.

De la intrarea în vigoare a noii legi a insolvenţei, la începutul lunii iulie 2014, numărul dosarelor noi a scăzut cu 50%, dar ponderea societăţilor care reuşesc să evite falimentul şi să se reorganizeze rămâne scăzută, în jurul a 5%, şi pe fondul unui număr redus de specialişti capabili să propună un plan de reorganizare, conform datelor ZF.

În semestrul II din 2014 au fost deschise 7.665 de dosare de insolvenţă, faţă de 14.861 în cel de-al doilea semestru din 2013, în timp ce în ianuarie şi februarie 2015 au fost pronunţate 1.895 de decizii de intrare în insolvenţă, faţă de 4.395 în primele două luni din 2014 şi peste 4.600 în urmă cu doi ani.

„E normal ca după ce ai creştere economică, numărul de insolvenţe să scadă. De obicei, intrarea în criză se simte în creşterea numărului de insolvenţe din al doilea an”, a mai explicat Cabat.

Domeniul care a adus cele mai multe insolvenţe în primul trimestru din 2015

Primul trimestru al acestui an a înregistrat şi un record pozitiv, astfel că numărul companiilor intrate în insolvenţă în primele trei luni este cel mai mic din perioada similară din ultimii cinci ani, conform calculelor ZF pe baza datelor de la ONRC.

În primul trimestru al anului 2013, peste 7.500 de firme au intrat în reorganizare judiciară. În aceeaşi perioadă a anului acestuia numărul firmelor în insolvenţă a scăzut practic de 2,6 ori.

În primele trei luni din 2010 au intrat în insolvenţă 5.000 de firme.

Domeniul care a adus cele mai multe insolvenţe în primul trimestru din 2015 este cel al co­merţului cu ridicata şi cu amă­nuntul, repararea autove­hiculelor şi motocicletelor.

Astfel, 976 de firme de acest domeniu au intrat în insolvenţă. Un număr mare de insol­venţe s-au înregistrat şi în construcţii (379), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (147), industria prelu­cră­toare (293), hoteluri şi restaurant (152), dar şi transport şi depozitare (138).

În comerţului cu ridicata şi cu amănuntul numărul de insolvenţe s-a redus cu aproape 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Pe de altă parte, cele mai multe insolvenţe au fost în învăţământ (6), sănătate şi asistenţă socială (9), industria extractivă (9), dar şi în intermedieri financiare şi asigurări (19), arată datele de la Registrul Comerţului.

Potrivit unui studiu al Casei de Insolvenţă Transilvania, ponderea firmelor care reuşesc să se reorganizeze a crescut de la 1,4% la 5%, procent care s-a menţinut în ultimii trei ani.

Peste 100.000 de firme au intrat în insolvenţă în ultimii cinci ani, dar în foarte puţine cazuri planurile de reorganizare au avut succes. Firmele aflate în insolvenţă şi cele în faliment aveau la finalul lunii ianuarie restanţe în valoare de 13 miliarde de lei la credite.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO