Bănci și Asigurări

Câţi bani împrumută România pe secundă în comparaţie cu SUA

Câţi bani împrumută România pe secundă în comparaţie cu SUA

Autor: Victor Rotariu

29.06.2011, 12:04 1046

În timp ce membrii camerelor reunite ale Parlamentului auascultat, luni, discursul lui Traian Băsescu , statul român s-aîndatorat cu încă 2,4 milioane de euro la bănci, scrie Gândul. Şedinţa, în care preşedintele a atras atenţia, printrealtele, asupra pericolului unei datorii publice prea mari, a durataproximativ o oră, un minut şi 20 de secunde.

În primele şase luni ale acestui an, statul, prin ministerulFinanţelor Publice, a împrumutat nu mai puţin de 45 de miliarde delei, respectiv 10,7 miliarde de euro, calculat la un curs de 4,2lei pentru un euro.

În medie, statul român s-a îndatorat în fiecare secundă dinprima jumătate a acestui an cu încă 660 euro, conform calculelorgândul pe baza datelor furnizate de către ING. În 2010, ritmulmediu de îndatorare al statului a fost de 420 de euro.

Astfel, în primele şase luni statul a împrumutat peste şaptemiliarde de euro prin titluri în lei, de pe piaţa locală, circa 2,4miliarde de euro prin titluri în valută (euro) şi a primit încă 1,2miliarde de euro de la Comisia Europeană, în baza acordului de 20de miliarde de euro care s-a încheiat la începutul anului.

Spre comparaţie, SUA împrumută 31.500 de euro pe secundă. Citiţimai multe pe www.gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO