Bănci și Asigurări

Câţi bani îţi ia banca din cont pentru încasări, consultarea soldului şi administrea contului curent

Câţi bani îţi ia banca din cont pentru încasări,...

Autor: Liviu Popescu

25.12.2014, 08:22 1719

Băncile percep comisioane între un leu şi 18 lei pentru sumele încasate de clienţi de la alte bănci, iar pentru simpla afişare pe ecranul bancomatului a soldului curent, clienţii plătesc până la un leu, potrivit informaţiilor furnizate de primele zece bănci din sistem pe site-urile acestora.

În “goana” după venituri, care să compenseze încasările mai mici din dobânzi ca urmare a activităţii slabe de creditare, băncile au ajuns să taxeze şi încasările din conturi ale unor clienţi proprii, nu doar cele provenind din conturi deschise la alte bănci.

Comisioanele percepute clienţilor pentru încasările intrabancare (plăţi iniţiate dintr-un cont deschis la aceeaşi bancă) sunt taxate cu până la 8 lei în funcţie de valorea viramentului, iar în cazul încasărilor dintr-un cont deschis la altă bancă, comisionul poate să ajungă şi la 18 de lei, în cazul sumelor foarte mari.

Cel mai mare comision intrabancar este perceput de Banca Transilvania şi ajunge până la 8 lei în cazul viramentelor mari. Pe locul doi se află banca de stat CEC Bank care taxează între 0,5 şi 2 lei transferurile intrabancare, în funcţie de valoarea viramentului.

În ceea ce priveşte simpla operaţiune de afişare a contului la bancomatele în reţeaua proprie, până la începutul lunii noiembrie, francezii de la BRD erau campionii sistemului bancar local, cu un comision care atingea 2,2 lei. În prezent, BRD nu mai taxează operaţiunea de interogare a soldului la bancomatele proprii. Cel mai mare comision pentru o astfel de operaţiune, respectiv un leu,  este perceput acum de Alpha Bank, iar cele mai multe dintre instituţiile de credit au comisioane de 0,3 lei pe operaţiune. Grecii de la Alpha Bank nu taxează încasările de bani transferaţi din alte conturi deschise în bancă, însă reţin între 2 şi 7 lei pentru pentru viramentele din alte bănci, în funcţie de sumă.

BCR, cea mai mare bancă locală, practică un comision interbancar de patru lei pe operaţiune, însă nu percepe taxe în cazul încasărilor intrabancare. BCR taxează consultarea soldului curent la bancomatul în reţea proprie cu 0,2 lei.

UniCredit Ţiriac nu percepe comision pentru viramentele intrabancare, dar are o taxă de un leu pentru încasările din conturi deschise la alte bănci, indiferent de valoarea tranzacţiei.

În ceea ce priveşte taxele pentru administarea contului curent, Unicredit Ţiriac percep printre cele mai mari comisioane, de 7,5 lei pe lună, iar majoritatea primelor bănci din sistem, percep taxe de 2,5 lei pe lună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO