Bănci și Asigurări

Cazul Nordis pune reflectorul pe o practică generalizată în construcţiile rezidenţiale: de ce unii dezvoltatori construiesc blocuri cu banii clienţilor?

Tot mai mulţi cumpărători se interesează de cartea de vizită a dezvoltatorului şi a constructorului. În 2025, când accesul la informaţie este atât de facil, ar trebui să fie o regulă generală înainte de a încheierea unui contract – şi nu doar azi cât şi în anii anteriori.

Autor: Bogdan Alecu

15.02.2025, 16:01 11541

Cazul Nordis pune reflectorul pe practica dezvoltatorilor imobiliari de a se baza pe banii clienţilor finali sau ai altor investitori care la rândul lor participă la proiect încă de pe planşă pentru a finanţa investiţia. Cât de periculoasă este această practică şi când apar primele semne că poate eşua o astfel de schemă, cum s-a întamplat la Nordis? Ce trebuie făcut pentru a păstra o dinamică a dezvoltarilor imobiliare dar cu protecţia clienţilor

Când se face un bloc, oamenii au impresia că dezvoltatorul ia un credit şi face blocul res­pectiv cu banii de la bancă, dar în realitate nu se întâm­plă aşa. Multe dintre blocurile noi se fac cu banii investitorilor care urmăresc plasa­mente foarte bune, iar dezvoltatorul are un teren şi atât. El caută să atragă alături de el alţi investitori mai mici care cumpără de pe machetă 10-20 de apartamente, iar când proiectul prinde contur încep să le vândă clientului final.

Dacă dezvoltatorul este unul cu expe­rienţă şi securizează din timp materialele de construcţie şi forţa de muncă necesară, „afa­cerea“ poate fi una profitabilă de am­bele părţi, însă în cazul în care dezvolta­to­rul are probleme financiare, nu se orga­nizea­ză şi nu securizează achiziţiile, recupe­rarea banilor poate fi greoaie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Summitul Pietei de Capital