Cazul Nordis pune reflectorul pe practica dezvoltatorilor imobiliari de a se baza pe banii clienţilor finali sau ai altor investitori care la rândul lor participă la proiect încă de pe planşă pentru a finanţa investiţia. Cât de periculoasă este această practică şi când apar primele semne că poate eşua o astfel de schemă, cum s-a întamplat la Nordis? Ce trebuie făcut pentru a păstra o dinamică a dezvoltarilor imobiliare dar cu protecţia clienţilor
Când se face un bloc, oamenii au impresia că dezvoltatorul ia un credit şi face blocul respectiv cu banii de la bancă, dar în realitate nu se întâmplă aşa. Multe dintre blocurile noi se fac cu banii investitorilor care urmăresc plasamente foarte bune, iar dezvoltatorul are un teren şi atât. El caută să atragă alături de el alţi investitori mai mici care cumpără de pe machetă 10-20 de apartamente, iar când proiectul prinde contur încep să le vândă clientului final.
Dacă dezvoltatorul este unul cu experienţă şi securizează din timp materialele de construcţie şi forţa de muncă necesară, „afacerea“ poate fi una profitabilă de ambele părţi, însă în cazul în care dezvoltatorul are probleme financiare, nu se organizează şi nu securizează achiziţiile, recuperarea banilor poate fi greoaie.