Consiliul de administraţie al BNR a discutat joi mai multe ore, până seara târziu, despre situaţia din Cipru şi implicaţiile asupra pieţei locale. Cyprus Popular Bank, al doilea creditor din Cipru care va dispărea ca urmare a planului de salvare a ţării agreat de autorităţile de la Nicosia cu liderii zonei euro şi FMI, deţine pe piaţa românească Marfin. Marfin are regim de filială în România şi se supune reglementărilor BNR, depozitele fiind garantate de schema locală de garantare, în timp ce Bank of Cyprus este sucursală.
“Activele celor două subsidiare ale băncilor cipriote în România reprezintă doar 1,3% din totalul activelor bancare, iar Marfin România, bancă al cărei acţionar majoritar - Popular Bank of Cyprus - va fi lichidat, are depozitele integral garantate”, a spus Mugur Isărescu.
Alte declaraţii recente ale guvernatorului BNR:
- Marfin Bank poate să fie preluată de altă bancă, existând cadrul legal, însă nu va fi uşor din punct de vedere juridic să vorbim de preluarea unei sucursale - cazul sucursalei Bank of Cyprus în România;
- BNR va solicita băncilor să publice în ofertele privind produsele de economisire unde sunt garantate depozitele constituite pentru a evita eventuale neclarităţi ulterioare;
- În România, depozitele sunt asigurate până la 100.000 de euro pe persoană şi pe bancă. 100.000 de euro este o sumă mare pentru o ţară ca România;
- Cei care au depozite de peste 100.000 de euro sunt puţini, până în 12.000 de persoane;
- Impactul crizei din Cipru asupra cursului de schimb a fost „limitat“. A fost mai degrabă un impact psihologic;
- Băncile au anunţat BNR că s-au înregistrat cereri de la populaţie pentru spargeri de depozite; guvernatorul le-a transmis clienţilor cu economii de sub 100.000 de euro că nu au motive să acţioneze astfel;
- Guvernatorul nu exclude intrarea în România a unor capitaluri din depozitele bancare care vor pleca din Cipru, odată cu eliminarea restricţiilor, însă nu se declară foarte îngrijorat de „o năvală a banilor“ în România.
Bank of Cyprus România, sucursala locală a grupului cipriot cu acelaşi nume, şi-a suspendat operaţiunile timp de o săptămână ca urmare a procesului de restructurare prin care trece banca-mamă.
“Până la redeschiderea sucursalei şi agenţiilor acesteia din România, clienţii pot folosi reţelele de ATM, iar pentru necesităi deosebite sunt invitaţi să contacteze call-center-ul sucursalei Bank of Cyprus”, au declarat reprezentanţii băncii.
Operaţiunile sunt suspendate începând de astăzi, decizia fiind luată de banca centrală a Ciprului, în calitate de autoritate de supraveghere. Decizia a fost notificată însă şi Băncii Naţionale a României.