Bănci și Asigurări

Ce anticipează boardul BNR în legătură cu evoluţia inflaţiei

Ce anticipează boardul BNR în legătură cu evoluţia...

Autor: Claudia Medrega

11.05.2022, 10:00 416

„Deciziile CA al BNR urmăresc ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste pe termen mediu, precum şi stimularea economisirii prin creşterea ratelor dobânzilor bancare, în vederea readucerii durabile a ratei anuale a inflaţiei în linie cu ţinta staţionară de 2,5% ±1 punct procentual, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile“, susţine BNR.

Aşteptările de creştere a inflaţiei „considerabil peste nivelurile previzio­nate anterior“ din cauza majorărilor mult mai ample anticipate ale preţurilor alimentelor procesate şi combustibililor, precum şi ale preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice, inclusiv în contextul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor, precum şi incertitudinile fiscale şi cele legate de absorbţia fondurilor UE au determinat BNR să mărească din nou cadenţa şi să crească dobânda-cheie cu 0,75 puncte procentuale (pp), de la 3% la 3,75%.

Mişcarea băncii centrale nu a fost anticipată de cei mai mulţi analişti, unii văzând posibilă o majorare cu 0,5 pp, iar alţii cu 1 pp.

La precedentele două şedinţe, din februarie şi aprilie 2022, BNR a optat pentru pasul de creştere a dobânzii-cheie cu 0,5 pp, după ce anul trecut, la trei şedinţe de politică monetară, a mizat pe paşi mici de 0,25 pp de fiecare dată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO