♦ BCR şi-a redus avuţia imobiliară cu circa două treimi faţă de 2020: a vândut 88 de proprietăţi, clădiri şi terenuri, pentru care a încasat 66 mil. euro. La final de S1/2024, banca mai avea 40 de proprietăţi în 27 de judeţe.
BCR, a doua cea mai mare bancă din România după active, şi-a redus avuţia imobiliară cu circa două treimi faţă de anul 2020, când avea 126 de proprietăţi, vânzând în ultimii ani 88 de proprietăţi, clădiri şi terenuri, pentru care a încasat 326 mil. lei (circa 66 mil. euro). Astfel, la finalul primului semestru (S1) din 2024, BCR, controlată de grupul austriac Erste, mai avea 40 de proprietăţi în 27 de judeţe, potrivit rapoartelor băncii. Aceste vânzări de proprietăţi vin în contextul în care în anul 2019 BCR a decis să urmeze o strategie de optimizare a reţelei de unităţi şi a clădirilor reprezentând sediul central, prin vânzarea anumitor proprietăţi. Unul din sediile de referinţă ale BCR scos la vânzare este palatul istoric din Piaţa Universităţii din Bucureşti (Palatul Societăţii de Asigurări „Generala“), clădirea cu care era asociată imaginea băncii timp de mai multe decenii. Totodată, BCR a renunţat şi la sediul Bucharest Financial Plaza de pe Calea Victoriei, clădirea care fusese ridicată ca sediu Bancorex, fiind ulterior preluată de BCR.
BCR îşi are în prezent sediul central în clădirea The Bridge din zona Orhideea, unul dintre cei mai fierbinţi poli imobiliari. Banca îşi desfăşoară activitatea prin 20 centre de afaceri şi 18 birouri mobile dedicate firmelor şi 318 unităţi retail localizate în majoritatea oraşelor din ţară cu o populaţie de peste 10.000 de locuitori. Unele bănci au renunţat la proprietăţile deţinute, preferând să închirieze spaţiile unde-şi desfăşoară activitatea în contextul în care vor să lucreze în birouri moderne, în clădiri noi, amplasate în zone de business, în timp ce vechile sedii sunt vândute şi transformate. În plus, după pandemia de COVID-19, a continuat regimul de telemuncă, în unele cazuri, angajaţii lucrând în anumite zile din săptămână de acasă.