Bănci și Asigurări

Ce crede FMI despre exerciţiul BCE de evaluare a calităţii activelor sistemului bancar din zona euro

Ce crede FMI despre exerciţiul BCE de evaluare a...

Autor: Claudia Medrega

27.10.2014, 18:36 253

FMI este de acord cu Banca Centrală Europeană (BCE) că evaluarea calităţii activelor sistemului bancar din zona euro este un prim pas important către uniunea bancară şi susţine determinarea BCE de a repeta acest exerciţiu anual şi de a îmbunătăţi în mod constant procesul.

„FMI salută finalizarea cu succes a evaluării BCE a băncilor din zona euro. Exerciţiul a folosit un cadru comun pentru a evalua nevoile de capital alebăncilor şi marchează progresele substanţiale care au fost realizate către o uniune bancară”, susţine Gerry Rice, directorul departamentului de comunicare al FMI.

25 de bănci europene nu au reuşit să obţină notă de trecere la testul de stres şi de evaluare a calităţii activelor, derulat de Banca Centrală Europeană şi de Autoritatea Bancară Europeană pe parcursul ultimului an. Pe această listă se află şi cinci grupuri care controlează prin subsidiarele locale 13% din sistemul bancar românesc.

Nivelul ridicat de transparenţă şi comparabilitate a rezultatelor va permite participanţilor la piaţă să facă propriile evaluări cu privire la sănătateabăncilor, ceea ce ar trebui să contribuie la creşterea încrederii. Acest exerciţiu oferă o bază importantă pentru consolidarea în continuare abilanţurilor băncilor, susţine Gerry Rice.

Băncile care nu au îndeplinit plafoanele de capital stabilite de BCE trebuie să prezinte planuri de corectare a situaţiei în decurs de două săptămâni, în care să explice cum vor atrage noi fonduri. Planurile trebuie puse în aplicare în termen de nouă luni.

Banca Centrală Europeană va prelua rolul de supraveghere a circa 120 de instituţii financiare mari pe 4 noiembrie, stabilind astfel primul pilon al unei uniuni bancare care are rolul să prevină producerea unor noi crize financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO