Bănci și Asigurări

Ce efecte ar avea legea de amânare a executării silite a ipotecarelor în default

Ce efecte ar avea legea de amânare a executării silite...

Autor: Andra Oprescu

12.08.2014, 00:06 496

Aprobarea proiectului de lege iniţiat recent de un grup de parlamentari care ar permite clienţilor cu credite ipotecare intraţi în default să amâne executarea silită s-ar putea reflecta în creşterea costului creditelor noi şi ar putea încuraja debitorii să nu îşi mai plătească la timp ratele, consideră analiştii financiari.

„Băncile ar avea o problemă. Ele nu ar putea executa aceste credite, care sunt provizionate 100%, ceea ce ar duce la creşterea costului creditelor pentru oamenii nevinovaţi. Cred că această măsură s-ar reflecta în costul creditelor noi“, afirmă analistul economic Dragoş Cabat.

Restanţele la creditele peste 20.000 de lei ale persoanelor fizice au crescut în iunie faţă de luna anterioară cu 0,5% până la aproape 7 miliarde de lei, în această categorie fiind incluse şi creditele ipotecare aflate în default. Populaţia are în total credite contractate pentru achiziţia de locuinţe de peste 40 miliarde de lei.

Zeci de mii de locuinţe au fost executate silit în perioada de criză pentru că proprietarii nu şi-au mai plătit ratele la credite. Băncile găsesc însă foarte greu cumpărători pentru acestea, iar foştii proprietari continuă să locuiască acolo. Evacuarea fostului proprietar revine cumpărătorului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO