Ce finanţează băncile. Creditarea agriculturii, creştere de 13% în 2017. În construcţii este dezastru din cauza insolvenţelor

13 feb 2018 Autor: Anelis Baciu

Afacerile din agricultură au atras şi anul trecut  atenţia bancherilor, înregistrând unul dintre cele mai bune ritmuri de creştere ale creditării în raport cu 2016, potrivit datelor agregate de BNR.

Finanţările pentru agricultură au înregistrat un avans de peste 13%, până la un stoc de 15,2 mld. lei.

Din punctul de vedere al ritmului de creştere cel mai bine au evoluat finanţările destinate activităţilor de inter­medieri financiare şi asigurări, urmate de businessuri­le din agricultură, precum şi cele pentru persoanele fizice.

Finanţările din intermedieri financiare şi asigurări au avut un ritm de creştere dublu faţă de finanţările din agricultură, volumul ajungând la 12 mld. lei.

În pofida creşterii de două cifre însă, volumul creditelor din agricultură şi intermedieri financiare şi asigurări reprezintă cumulat sub 8% din totalul finanţărilor, adică atât cât finanţările din construcţii. Creditele pentru agricultură au o pondere de doar 4,1%.

Sectorul serviciilor atrage cea mai mare parte a baniilor bancherilor, un sfert din totalul finanţărilor, echivalentul a 93 mld. lei. Finanţările din servicii au crescut cu peste 5% în 2017 faţă de anul precedent.

Industria, pe de altă parte, a înregistrat un ritm de creştere mai lent, de 3,7%, până la 66,8 mld. lei.

Construcţiile, unul dintre sectoarele care încă mai au o pondere importantă în totalul finanţărilor, de circa 7,5% la finalul lunii decembrie a anului trecut, continuă să piardă teren. Creditele din domeniul construcţiilor au scăzut cu peste 2% anul trecut, până la 27,5 miliarde de lei.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.02.2018

 
Cuvinte cheie:
finantari
, banci
, agricultura
, construcţii
, insolvenţe
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide