Bănci și Asigurări

Ce înseamnă Pilonul II pentru români: Pilonul, o necunoscută pentru 14% din românii de la oraş, iar 71% spun că trebuie păstrat

Ce înseamnă Pilonul II pentru români: Pilonul, o...

Autor: Alina Botezatu

16.10.2018, 12:07 136

De existenţa Pilonului II au aflat 86% dintre români din mediul urban, care îşi cunosc în mare măsură drepturile de participanţi, potrivit unui studiu prezentat marţi de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), astfel că 14% nu au aflat de acesta, deşi există de 11 ani.

De asemenea, 60% dintre cei care au auzit de Pilonul II declară că se numără printre contribuabilii la acesta, conform unui studiu sociologic naţional realizat la solicitarea APAPR, de către compania de cercetare Isra Center.

Dintre cei care au auzit 50% de Pilonul II ştiu că la începutul acestui an a avut loc o scădere a contribuţiei pentru Pilonul II de la 5,1% la 3,75% din salariul brut.

„Dintre aceştia (n.red. - dintre cei care ştiu), 7 din 10 sunt conştienţi de faptul că fondurile acumulate în conturile individuale de Pilon II sunt proprietatea lor şi că acestea sunt garantate prin lege. De asemenea, 5 din 10 (n.red. - 54%) înţeleg că toate contribuţiile la Pilonul II contează pentru dezvoltarea economiei româneşti, dar şi că aceşti bani pot fi lăsaţi moştenire în eventualitatea unui eveniment nefericit apărut înainte de vârsta legală de pensionare”, se mai scrie în studiul Isra Center.

În plus, 71% din populaţia activă consideră că este necesară menţinerea Pilonului II (pensia privată obligatorie), în arhitectura sistemului de pensii, mai arată studiul citat.

De asemenea, 55% dintre participanţii la studiu au declarat că au încredere că administratorii fondurilor de pensii investesc optim contribuţiile lor. Participanţii la Pilonul II sunt mulţumiţi de interacţiunea cu administratorii fondurilor din mai multe motive: înscrierea în Pilonul II a fost un proces simplu; administratorii le oferă regulat informaţii referitoare la situaţia Pilonului II; contribuţiile acumulate sunt permanent reinvestite; riscul de faliment este scăzut; serviciul de suport clienţi este foarte bun.

Pilonul II avea, la finalul lunii septembrie 2018, 7,18 milioane de participanţi şi active nete în valoare de 9,99 miliarde de euro, dintre care peste 90% sunt investite în economia românească. Peste 1,5 milioane de participanţi au acumulat deja o sumă peste 10.000 de lei în contul individual de Pilon II, iar randamentul mediu anualizat generat de fondurile de pensii private obligatorii de la lansare până în prezent a fost de 8,43%, conform calculelor APAPR.

Studiul Isra Center a fost realizat, cantitativ, la nivel urban, în perioada 28 august - 13 septembrie 2018, pe un eşantion de 907 persoane cu vârsta de 20-55 ani, eroarea de eşantionare fiind de +/- 3,25%. Studiul a fost completat de o analiză cantitativă pe trei focus grupuri (25- 35 ani, 36- 45 ani, 46- 55 ani), cu o durată de 2,5 ore, desfăşurate în Bucureşti, precedate de doă zile de completare a unui jurnal.

APAPR are 13 membri (10 administratori de fonduri de pensii private şi 3 bănci depozitare) şi o reprezentativitate de 100% pe piaţa pensiilor private. Asociaţia este afiliată la federaţia europeană de profil, PensionsEurope.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO