Bănci și Asigurări

Ce ironie! Ştiţi cum îl cheamă pe preşedintele Credit Suisse, cunoscuta banca elveţiană care încearcă să nu se prăbuşească: Lehmann

Ce ironie! Ştiţi cum îl cheamă pe preşedintele...

Autor: Liviu Popescu

16.03.2023, 08:50 12564

“Ironia este ultima fază a dezamăgirii”, spunea francezul Anatole France acum mai bine de o sută de ani. S-a aplicat atunci, se aplică acum şi cu siguranţă se va aplica şi de astăzi înainte.

Din 2022 Credit Suisse este condusă de un bancher pe nume Lehmann, acelaşi nume pe care în 1850 trei fraţi din Alabama îl puneau pe frontispiciul unei bănci care avea să se prăbuşească în 2008 în cea mai dură criză financiară a sectorului bancar din lume şi care avea să se resimtă inclusiv la Bucureşti prin tăierea drastică a salariilor bugetarilor.

Astăzi, Credit Suisse este într-o situaţie extrem de dificilă, cu prăbuşire a acţiunilor şi retragere masivă a depozitelor după ce principala ancoră a băncii a zis că nu mai poate investi în instituţia de credit. Aseară, banca  a anunţat că va împrumuta până la 50 de miliarde de franci elveţieni (aproximativ 54 de miliarde de dolari) de la banca centrală elveţiană în cadrul unei facilităţi de împrumut acoperit şi a unei facilităţi de lichiditate pe termen scurt.

Axel P. Lehmann, 64 de ani, este membru al Consiliului de Administraţie al Credit Suisse Group AG şi Credit Suisse AG din 2021, şi preşedinte din 2022. El este de asemenea Preşedinte al Comitetului de risc (2022, membru 2021-2022), Membru al Comitetului de conduită şi control al infracţiunilor financiare (2021-2022) şi Membru al Comitetului de audit (2021-2022).

Anterior Credit Suisse el a lucrat la UBS şi la Zurich Insurance Group. Are un doctorat în economie şi administrarea afacerilor la Universitatea din St. Gallen.

În cadrul unei conferinţe financiare desfăşurate miercuri în capitala saudită Riyadh, preşedintele Axel Lehmann, a apărat banca, spunând: "Am luat deja medicamentul" pentru a reduce riscurile. Asta după ce acţiunile scădeau cu un sfert pe fondul problemelor mai profunde din sistemul bancar mondial care s-au răspândit în urma falimentelor băncilor din Statele Unite şi după ce un investitor ancoră al băncii a anunţat că nu mai poate investi.

Întrebat dacă ar exclude asistenţa guvernamentală în viitor, acesta a răspuns: "Acesta nu este un subiect. ... Noi suntem reglementaţi. Avem rate de capital puternice, un bilanţ foarte puternic. Suntem cu toţii pe punte, aşa că nu este un subiect în niciun caz".

Cu o zi înainte, Credit Suisse a raportat că managerii au identificat "deficienţe materiale" în controalele interne ale băncii privind raportarea financiară de la sfârşitul anului trecut. Acest lucru a alimentat noi îndoieli cu privire la capacitatea băncii de a trece peste furtună.

Publicaţia americană CNBC scrie joi că pieţele europene ar putea deschide în creştere astăzi, investitorii din regiune răsuflând uşuraţi după ce Banca Naţională a Elveţiei a declarat că va oferi o garanţie de lichiditate băncii Credit Suisse, aflată în dificultate.

Pieţele din Asia-Pacific au scăzut joi, dar au redus în mare parte pierderile pe măsură ce a continuat ziua de tranzacţionare, în timp ce contractele futures pentru acţiunile americane au crescut joi dimineaţă.

Cea mai recentă decizie de politică monetară a Băncii Centrale Europene este în centrul atenţiei pieţelor europene joi. Se aşteaptă ca banca centrală să anunţe o majorare a ratei de 50 de puncte de bază, aşa cum a semnalat luna trecută preşedintele BCE, Christine Lagarde, deoarece inflaţia rămâne ridicată.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO