Bănci și Asigurări

Ce măsuri au luat alte ţări europene pentru evitarea colapsului economic. În criză, ca în orice criză, fiecare este pe cont propriu

Ce măsuri au luat alte ţări europene pentru evitarea...

Autor: Miruna Diaconu

23.03.2020, 09:36 589

 Cei cu mai multă putere dau mai mulţi bani ca să susţină economia, cei mai puţini avuţi încearcă să se gestioneze cât le ajunge plapuma ♦ Nimeni nu stă însă cu mâinile în sân.

 

Franţa:

300 mld. euro pentru împrumuturi noi

 

Statul francez va acorda garanţii de 300 miliarde euro pentru împrumuturi noi acordate de instituţiile de credit. O astfel de garanţie ar trebui să permită facilitatea creditării companiilor care se confruntă cu probleme în această perioadă.

Companiile care au mai puţin de 5.000 de angajaţi sau o cifră de afaceri de 1,5 mld. euro, vor fi cele care vor beneficia automat de împrumuturi bancare. Pentru alte companii ar fi necesară mai întâi o aprobare. De un împrumut nu pot beneficia companiile care sunt în insolvenţă. Companiile care îşi vor lua un împrumut vor avea o perioadă de amânare a rambursării de cel puţin 12 luni, iar o altă opţiune pe care o au este de a prelungi rambursarea banilor pentru o perioadă suplimentară de cinci ani.

Suma maximă de 300 de miliarde de euro, acoperă toate sumele, în principal, dobânzile şi costurile incidentale ale expunerii garantate.

Vor fi acordate numai împrumuturi firmelor nefinanciare franceze în perioada 16 martie 2020 şi 31 decembrie 2020.

Aceste com­panii ar putea beneficia de o garanţie a statului francez supusă anumitor termeni şi condiţii, cum va fi stabilit prin ordin ministerial.

Termenii şi condiţiile ar trebui să îndeplinească anumite cerinţe.

 

Olanda:

Compensaţii pentru costul forţei de muncă

Guvernul din Olanda a anunţat o schemă de garanţii guvernamentale (iniţiată încă din 2009) pentru companiilor. Conform acestei scheme de garantare, finanţatorii pot solicita o garanţie de stat atunci când acordă finanţare companiilor mari. Finanţarea poate începe de la 1,5 milioane de euro până la 50 milioane euro, dar în aceasta perioadă suma de împrumut a crescut la 150 milioane euro.

Schema guvernamentală se adresează companiilor mari cu activităţi substanţiale în Olanda şi care au un business sănătos, adică perspectivele de profitabilitate şi continuare a businessului sunt pozitive. Statul olandez sprijină companiile şi prin compensarea costurilor forţei de muncă. Companiile pot aplica pentru a primii compensaţii ale costurilor forţei de muncă, cu condiţia ca firmele să nu concedieze angajaţii din motive financiare pe perioada compensată. Compensaţia se ridică la maximum 90% din salariile totale ale unei companii, în funcţie de scăderea cifrei de afaceri. Compensaţia are o durată de trei luni, cu posibilitate de prelungire de încă trei luni.

Companiile vor primi o compensaţia în funcţie de scăderea cifrei de afaceri. Dacă scăderea afacerii este de 100%, compensaţie se va ridica la 90%  din salariile totale ale companiei. Dacă pierderea va fi de 50%, compensaţia se va ridica la 45%, iar dacă cifra de afaceri va scădea cu 25%, compensaţia se va ridica la 22,5%.

 

Italia:

Se simplifică măsura de smartworking

Decretul din 1 martie 2020 le permite anagajatorilor să se folosească de smartworking pe tot teritoriul italian fără acorduri individuale cu angajaţii companiilor. Smartworkingul reprezintă desfăşurarea activităţii companiei în afara spaţiilor firmei, în limitele de timp specificate în orar. În mod normal, legea 81/2017, articolul 4, spunea că o astfel de desfăşurare a activităţii  necesită un acord scris şi detaliat între angajator şi angajat. Această cerinţă a fost eliminată odată cu decretarea stării de urgenţă pentru a facilita smartworkingul.

Angajatorul trebuie să anunţe angajatul printr-o simplă înştiinţare scrisă de începere a actrivităţii de smartworking în conformitate cu legea 81/2017. Angajatorul trebuie să anexeze la înştiinţarea trimisă angajatului informaţii despre sănătatea şi siguranţa în smartworking, informaţii care sunt disponibile şi pe site-ul inspecţiei muncii din Italia. Această înştiinţare trebuie comunicată şi reprezentantului angajaţilor.  Angajatorul mai are datoria să comunice Ministerului Muncii din Italia începerea activităţii de smartworking, iar această comu­nicare este făcută printr-un consultant în domeniul legislaţiei muncii.

Măsura simplificată a smartworkingului este aplicabilă până la data provizorie de 31 iulie 2020. Regimul de smartworking ar putea suferi anumite modificări în contextul răspândirii coronavirusului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO