Bănci și Asigurări

Ce pasi trebuie sa urmezi ca sa obtii finantare europeana

Ce pasi trebuie sa urmezi ca sa obtii finantare europeana
13.10.2009, 14:50 27678

"Primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa ai idei si sacrezi in ideile respective", spune Victor Lenghel, administratorulfirmei de publicitate Advertigo din Brasov care va primi fondurieuropene de 170.000 de euro pentru achizitionarea a sapte pachetecomplete de sisteme de lasere si accesorii.

Urmatorul pas este sa identifici caile prin care poti pune inpractica ideile respective. "In acest sens, apelarea la o firma deconsultanta te poate ajuta sa clarifici multe din chichitelefondurilor europene. Este ca si cum ai merge la doctorul tau. Ofirma de consultanta are informatii si pana la urma trebuie samergi. Eu merg pe principiul conform caruia: "Fiecare face ceea cestie mai bine". Tot ce trebuie sa faci este sa te misti putin ca saafli informatiile", mai adauga Victor Lenghel.

El a depus anul trecut proiectul "Productie show-uri laser" cu ovaloare totala de peste 1 mil. lei (271.000 de euro) in cadrulProgramului Operational Regional (POR), operatiunea "Sprijinireadezvoltarii microintreprinderilor". "Cand am mers la firma deconsultanta si le-am prezentat ideea mea, prima reactie a lor afost: 'cine iti da bani pentru lasere?' Consultantul a privit cususpiciune proiectul pana in clipa in care a fost semnat contractulcu ADR Centru (Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru -adrcentru.ro). Deci trebuie sa ai o doza de nebunie si sa crezi inproiect, sa fii un mic vizionar, insa unul realist", mai adaugaadministratorul Advertigo care spune ca greul vine abia dupa ce seaproba proiectul.

Un plan de afaceri este necesar pentru creionarea unei directiide investitii, considera Nicu Dragomir, consultant pe fondurieuropene in cadrul Smart Group Solutions. "In primul rand, infunctie de capacitatea fiecarui administrator acesta trebuie sa-sifaca un bussines plan, o strategie de investitie in concordanta curealitatea economica. Numai dupa cateva discutii cu un consultantin accesarea fondurilor europene se pot identifica anumite schemede finantare. In functie de numarul de angajati corelat cuactivitatea pentru care se doreste ajutor financiar nerambursabiltrebuie identificata o schema de finatare potrivita." Dragomir estesi administrator si asociat al firmei Deep-Serv care ofera serviciide curatenie.

El spune ca exista situatii in care in anumite conditiisocietatile sa nu se incadreze in niciun program. "Pentrumajoritatea schemelor aplicantii pot realiza un plan de investitiipentru diversificarea activitatii. De exemplu, daca a facut comertsi nu are istoric pe act de productie, exista scheme in care poateaccesa un program in vederea dezvoltarii unei activitati productivesau o prestare de servicii."

In majoritatea schemelor de finantare beneficiarul trebuie safaca investitia cu banii proprii si dupa aceea sa primeascasubventia. De aceea trebuie sa-si dimensioneze investitia infunctie de capacitatea reala a firmei de a suporta acestecosturi.

Beneficiarul trebuie sa tina cont ca un potential beneficiar alfondurilor europene este faptul ca trebuie sa vina cu o contributiede 30% pe care o poate asigura dintr-un credit bancar sau din surseproprii.

De aceea, inainte de a depune proiectul firma trebuie sa meargala banca pentru a vedea conditiile in care poate obtine uncredit.

"Administratorii sau conducatorii societatilor comercialetrebuie in primul rand sa se gandeasca la faptul ca inclusiv partealui de contributie care poate fi obligatoriu minim 30% dincheltuielile eligibile, TVA la toata investitia (unde este cazul),alte cheltuieli neeligibile, toate acestea reprezinta o suma.Consultantul are un rol important, deoarece trebuie realizat unplan de investitii realist. De multe ori administratorii desocietati comerciale sunt foarte increzatori si nerealisti", maispune Dragomir.

Incepand cu 2009, firmele beneficiaza de o prefinantare de panala 35% din valoarea eligibila a proiectului, insa consultantii nuvad in acest aspect un mare avantaj. "Pentru a primi prefinantareasocietatea trebuie sa faca aceiasi pasi ca si pentru un credit.Prefinantarea primita poate fi folosita mai ales in cazul in careinvestitia se deruleaza in trei etape, deoarece aceasta trebuierambursata inainte de depunerea ultimei cereri de rambursare",explica Dragomir.

Una din dificultatile pe care le poate intampina o firma caredoreste sa obtina fonduri europene este accesul greu la creditelebancare. Un avantaj ar fi stabilirea unor etape de implementaresuficient de largi astfel incat cu banii rambursati dintr-o etapasa fie finantata etapa urmatoare. "Trebuie gasite solutii pentrurealizarea investitiilor (credite sau surse proprii) si daca serespecta procedurile de achizitie trebuie luat in calcul un termenin care se va primi acel ajutor finaciar nerambursabil. In cazulunei activitati de productie de exemplu, societatea investeste influxul de productie, asteapta si returnarea platii, dar in acelasitimp trebuie achizitionata materia prima necesara productiei sitrebuie vanduta marfa produsa. De aceea trebuie facut un studiu depiata minim, analizand toti factorii ce pot influenta negativactivitatea firmei. Nimeni nu-si doreste ca dintr-un plan deafaceri foarte frumos cu accesare de fonduri europene sa setransforme intr-un incident financiar nedorit. Este foarteimportant sa fie analizate toate posibiliatile cu realism", maiprecizeaza Dragomir.

Pasi pentru accesareafondurilor europene:

Identificarea investitiei:

  • Realizarea unui business plan
  • Creionarea strategiei de investitii pe termen lung
  • Apelarea la o firma de consultanta care poate identifica maiusor posibile surse de finantare
  • Incadrarea proiectului in unul dintre programele europene definantare conform criteriilor de eligibilitate
  • Stabilirea valorii totale a proiectului si identificarea sumeicare poate fi obtinuta din fonduri europene
  • Identificarea structurii finantarii pentru contributia propriede minim 30% din valoarea proiectului: prefinantare acordata deprogram, credit bancar, surse proprii
  • Contactarea bancilor pentru a vedea care sunt criteriile caretrebuie indeplinite pentru obtinerea creditului

Pregatirea dosarului:

  • Intocmirea proiectului de catre companie/ Apelarea la o firmade consultanta
  • Apelarea la Organismul Intermediar (OI) aferent programuluipentru care aplicati pentru a primi materiale informative sauaccesarea site-urilor de profil
  • Studierea "Ghidului solicitantului" aferent programului pentrucare firma aplica
  • Verificarea respectarii criteriilor de eligibilitate pentru adepista daca investitia se incadreaza la finantarea europeana
  • Stabilirea obiectivelor proiectului
  • Intocmirea documentatiei pentru dosarul de finantare

Depunerea proiectului:

  • Depunerea dosarului proiectului la Autoritatea de Management/Organismul Intermediar a/al programului operational indicat in"Ghidul solicitantului" care se doreste a fi accesat
  • Evaluarea economico-financiara a dosarului
  • Semnarea contractului de finantare / respingerea dosarului

Implementarea proiectului:

  • Derularea proiectului in perioada de implementare stabilitaprin proiect
  • Depunerea cererii de rambursare la autoritatea indicata in"Ghidul solicitantului"
  • Obtinerea fondurilor europene in maximum 80 de zile de ladepunerea cererii de rambursare

Institutii responsabile:

  • Autoritatea de Management:

Este structura din cadrul unei autoritati publice localeresponsabila pentru implementare unui program de finantareeuropeana. Autoritatea de Management (AM) deleaga sarcini catreOrganismul Intermediar (OI). AM este responsabila pentru elaborarea"Ghidului solicitantului", autorizeaza cheltuielile eligibile siaprobarea dosarelor.

  • Organism Intermediar:

Indeplineste atributii delegate de catre Autoritatea deManagement in vederea unei implementari eficiente a programului.Organismul are si rol de evaluare a proiectelor, in functie dedomeniul solicitat.

  • Unitatea de plata:

Au responsabilitatea de a transfera catre beneficiari sumelereprezentand prefinantarea, cofinantarea alocata de la bugetul destat sau a sumelor din asistenta financiara nerambursabila de laUE.

Cum se obtine prefinantarea

Din 2009, firmele pot sa beneficieze de prefinantare, adica desume acordate in avans in cuantum de maxim 35% din valoareaeligibila a proiectului. Pentru a primi prefinantarea, societateatrebuie sa urmeze aceiasi pasi ca si pentru un credit.Prefinantarea primita poate fi folosita mai ales in cazul in careinvestitia se deruleaza in trei etape, deoarece trebuie rambursatainainte de depunerea ultimiei cereri de rambursare.

Pentru a obtineprefinantarea, beneficiarii trebuie sa transmitaOrganismului

Intermediar (OI) urmatoarele documente:

  • cererea de prefinantare a beneficiarului, conform contractuluide finantare incheiat intre OI si beneficiar (in formatul standardsolicitat prin contract);
  • un contract de furnizare de bunuri/prestare deservicii/executie de lucrari incheiate intre beneficiar sicontractor;
  • o scrisoare de garantie bancara pentru suma aferentaprefinantarii solicitate.

Termeni:

Valoarea eligibila reprezinta suma cheltuielilor pentru bunuri,servicii si/sau lucrari care se incadreaza in Lista cheltuieliloreligibile precizata in Ghidul solicitantului si care poate fidecontata

Site-uri utile:

  • inforegio.ro
  • fseromania.ro
  • fonduri-ue.ro
  • mmediu.ro
  • amposcce.minind.ro
  • madr.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO