Interviu ZF

Ce planuri are Banca Transilvania după achiziţia Bancpost: "Nu vrem să devenim banca nr. 1 în piaţă, vrem să fim o bancă antreprenorială, nu corporatistă. Vrem să fim o bancă profitabilă"

2 dec 2017 Autor: Cristian Hostiuc

♦ Conform unor surse din piaţă, banca din Cluj va plăti 250-270 mil. euro.

Banca Transilvania a anunţat vi­neri că a semnat contractul de achi­ziţie a Bancpost, nu­mă­rul no­uă de pe piaţă, o tran­zac­ţie care îi va aduce o creş­tere a ac­tivelor şi veniturilor de peste 15% şi un profit de 50 mil. euro la care se adaugă cele 250 mil. euro pe care le generează acum.

Horia Ciorcilă, preşedintele băncii şi cel mai mare acţionar individual, spu­ne că au intrat în această negociere de achiziţie pen­tru că Bancpost este o ban­că bună, cu­rată, restructurată, cu un grad de încre­de­re al clienţilor extrem de ridicat, fiind nu­mărul 5 în România din punctul de ve­de­re al depozitelor, cu o calita­te a oa­me­ni­lor şi a manage­men­tului bună şi care adu­ce băncii din Cluj clienţi şi cotă de piaţă.

Noi creştem organic în fiecare semes­tru, dar dacă vrei volume mai mari, le poţi obţine numai printr-o achiziţie, spune Ciorcilă.

Bancpost nu are linii de finanţare de ram­bursat către Eurobank, acţionarul ei din Grecia.

Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania, spune că după integrare banca din Cluj va avea o cotă de piaţă de peste 16%, va fi mai competitivă, mai eficientă şi mai digitală. Pentru că stă foarte bine la anumite capitole în special în zona de retail, există posibilitatea ca numele Bancpost să rămână pe unele produse.

Într-o discuţie cu ZF avută imediat după semnarea tranzacţiei, Horia Ciorcilă şi Omer Tetik spun că obiectivul lor nu este „să fim numărulu 1 în piaţă“, ci o bancă profitabilă, cu volume mai mari pentru că în viitor cine nu va avea volume nu va mai putea sta pe piaţă, şi nu în ultimul rând, o bancă respectată în care clienţii să aibă încredere.

Vrem să rămânem o bancă antre­prenorială, nu vrem să devenim o bancă corporatistă, vrem să luăm decizii rapide, spune Ciorcilă.

„Noi am fost o bancă scumpă, dar acum nu mai suntem. Vrem să fim competitivi în piaţă“, menţionează Tetik.

Banca Transilvania este numărul doi pe piaţă cu o cotă de peste 13% şi active de aproape 12 miliarde de euro. Bancpost vine în această achiziţie cu active de aproape 2 miliarde de euro din care depozite de 1,86 miliarde de euro şi credite de 1,25 miliarde de euro.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 
Cuvinte cheie:
bancpost
, transilvania
, banca transilvania
, tranzactie
, banci
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide