Bănci și Asigurări

Ce pondere are Victoriabank din Republica Modova în bilanţul Băncii Transilvania

Ce pondere are Victoriabank din Republica Modova în...

Autor: Roxana Rosu

11.08.2020, 10:34 2021

Victoriabank, a treia bancă din Republica Moldova, e prinsă într-un scandal care datează  de acum şase ani, existând posibilitatea să îi fie sechestrate bunurile, comform presei online din Republica Moldova (deschide.md).

Banca Transilvania împreună cu BERD deţin 72% din Victoriabank, prin intemediul unui vehicul investitional inregistrat in Olanda..

Activele totale ale Victoriabank, la finalul anului 2019, erau de aproximativ 730 milioane euro, reprezentând 3,8% din activele Grupului BT, care se ridică la circa 19 miliarde euro.

La finalul anului trecut, Victoriabank a înregistrat un profit de 1,8 milioane euro (aproximativ 0,5% din profitul Grupului BT).

Publicaţia online din Republica Moldova - deschide.md - a anunţat că o instanţă de judecată a autorizat punerea sub sechestru a bunurilor Victoriabank pentru repararea unui prejudiciu cauzat prin infracţiune, în valoare de 2,3 miliarde de lei moldoveneşti, adică aproape 120 de milioane de euro.

Victoriabank a declarat luni că este surprinsă de includerea sa în acest caz, care vizează evenimente petrecute în sistemul bancar din Republica Moldova cu 6 ani în urmă, după o perioadă atât de lungă de la derularea faptelor. “În opinia noastră, Victoriabank, în forma sa actuală şi după transformarea începută în 2018, nu are legătură cu cauza cercetată de autorităţi“, a anunţat banca într-un comunicat de presă.

Banca Transilvania are o capitalizare de 11,3 miliarde lei la Bursa de la Bucureşti. Acţiunile băncii au deschis şedinţa de marţi de la BVB în scădere cu 0,23%, la 2,1 lei/titlu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO