Ce prevăd analiştii. Dobânda de la BNR poate urca în 2018 la 2,5%-3%. Cursul va oscila între 4,6-4,75 lei/euro

7 ian 2018 Autor: Claudia MedregaDobânda-cheie va intra în scenă în acest an, cei mai mulţi analişti anticipând majorarea cu un punct procentual, de la minimul istoric de 1,75%, unde staţionează din primă­va­ra anului 2015. Estimările economiştilor indică o dobân­dă-cheie în intervalul 2,5%-3% la sfârşitul anului 2018.

Aşteptările de creştere a inflaţiei peste estimări şi amplificarea aversiunii investitorilor faţă de România din cauza incertitudinilor crescute privind politicile guverna­mentale şi majorarea deficitelor ar putea determina BNR să înăsprească politica monetară în acest an într-un ritm mai rapid decât aşteptările, după cum anticipează unii analişti. Însă, deciziile BNR vor fi corelate, cel mai probabil, şi cu politica Băncii Centrale Europene (BCE) şi cu măsurile adoptate de alte bănci centrale din regiune.

BNR anticipa încă de anul trecut un puseu al inflaţiei la începutul lui 2017, care poate să fie temporar, iar guvernatorul BNR Mugur Isărescu a dat de înţeles că BNR nu va avea intervenţii care să ducă la „bruscarea economiei“, prin majorarea dobânzii-cheie, dacă este vorba doar de o creştere conjuncturală a preţurilor de consum. Dar, a susţinut  că dacă este vorba despre o tendinţă de creştere a inflaţiei care tinde să dureze, banca centrală „va reacţiona“.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.01.2018

 
Cuvinte cheie:
analisti
, Dobanda
, BNR
, curs valutar
, dobanda-cheie
, bce
, banca centrala
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide