Bănci și Asigurări

Ce răspunde ministrul Teodorovici când este întrebat ce rate are de achitat lunar la bănci: Le însumez şi vă prezint. Vreau să vă răspund la zecimală

Ce răspunde ministrul Teodorovici când este întrebat ce rate are de achitat lunar la bănci: Le însumez şi vă prezint. Vreau să vă răspund la zecimală

Autor: Alina Botezatu

22.03.2019, 13:38 510

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, nu a ştiut, vineri, să spună care este valoarea propriilor rate pe care le achită lunar la bănci, în contextul reducerii ratelor la creditele bancare. 

„Se plătesc în lei, la cursul zilei”, a răspuns Eugen Teodorovici, în cadrul unor declaraţii de presă, întrebat dacă îşi achită ratele la cele două credite în lei sau în valută. „Unul este luat în lei şi altul în euro, că aşa a fost în 2007, când le-am luat.”

Ministrul Finanţelor a susţinut că nu s-a gândit la scăderea propriilor rate, în momentul în care a acceptat modificări la ROBOR, la fel ca în 2015, când a fost amnistia fiscală pentru persoanele fizice, dar nu a aplicat pentru această măsură.

„Pentru că sunt două credite, unul de nevoi personale şi unul imobiliar fac o situaţie, le însumez şi vă prezint în mod public cât este rata lunară şi de unde provine plata acesteia. (...) Sunt un om al cifrelor şi vreau să vă răspund exact la zecimală. Asta mă face să nu vă spun acum cifra, că vreau să pun şi zecimalele”, a menţionat Teodorovici.

Taxa pe activele financiare ale băncilor, aşa cum a fost introdusă de la începutul acestui an prin OUG nr. 114/2018, urmează să fie modificată, la fel şi formula ROBOR aplicată la creditele bancare. Cea din urmă modificare va determina reducerea ratelor la creditele bancare, conform ministrului Finaţelor, care a citat calcule ale Băncii Naţionale a României. BNR este de-acord cu noile formule, a subliniat sursa citată.

AFACERI DE LA ZERO